ADMINISTRATIEVE LASTENVERLICHTING IN DE PRAKTIJK: STANDARD BUSINESS REPORTING

Het Nederlands Taxonomie Project (NTP) organiseert op 7 en 8 mei 2008 in het Evoluon te Eindhoven het Nederlandse Taxonomie Evenement; Standard Business Reporting in de praktijk. Een vertegenwoordiger van uw redactie is van harte welkom om het evenement bij te wonen.

Jaarrekeningen, belastingaangiften en statistiekopgaven eenvoudiger en goedkoper, dat betekent een aanzienlijke vermindering van administratieve lastendruk voor ondernemers.

Deze financiële rapportages kunnen nu eenvoudiger en goedkoper worden samengesteld en elektronisch uitgewisseld dankzij de gemeenschappelijke inspanningen van overheid en bedrijfsleven, waarmee in Nederland Standard Business Reporting een feit wordt. Een goed moment voor het Nederlands Taxonomie Project om een grootschalig evenement te organiseren.

Het Nederlandse Taxonomie Evenement laat Standard Business Reporting in al zijn facetten aan bod komen. In het programma van woensdag 7 mei is aandacht voor onderwerpen als de betekenis van Standard Business Reporting voor administratieve lastenverlichting, de mogelijkheden voor toepassing van het concept in andere domeinen en bij de overheid zelf, en internationale ontwikkelingen en initiatieven op het gebied van XBRL bij de Amerikaanse en Europese financiële toezichthouders.

Donderdag 8 mei staat in het teken van de Nederlandse praktijk. Op deze dag worden diverse parallelsessies gehouden, onder meer over verbreding van toepassing van de taxonomie (banken, overheid) en over de merites van de procesinfrastructuur voor berichtuitwisseling met de overheid. De dag wordt afgesloten met een plenair debat tussen vooraanstaande vertegenwoordigers van convenantpartijen uit de overheid en bedrijfsleven.

Naast het hoofdprogramma van het Nederlandse Taxonomie Project op 7 en 8 mei vindt voor deelnemers aan het evenement een permanente EXPO waar leveranciers van financiële software en services, accountants- en administratiekantoren en andere dienstverleners hun producten en diensten tonen op het gebied van Standard Business Reporting. Ook organiseren diverse exposanten speciale bijeenkomsten voor relaties.

Tevens is de voorbeeldfunctie van het NTP voor XBRL International Inc. (XII), het internationale consortium dat de standaard heeft ontwikkeld en onderhoudt, reden geweest om haar 17e conferentie in Nederland te houden. Deze wordt gecombineerd met het NTE en vindt op 5 en 6 mei eveneens plaats in het Evoluon in Eindhoven. Deze unieke combinatie van evenementen laat zien dat administratieve lastenverlichting praktijk geworden is en volop in de belangstelling staat.

De Ministeries van Justitie en Financiën werken sinds 2004 samen in het Nederlandse Taxonomie Project (NTP) om administratieve lastenverlichting te bereiken door gebruik van de gegevensstandaard XBRL in het jaarrekeningrecht en de fiscale wetgeving. Ook het Ministerie van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn actief betrokken. De vier ministeries zijn, inmiddels samen met zo'n 80 partijen in de markt, partij bij het in 2006 gesloten convenant van samenwerking tussen markt en overheid voor het gebruik van de Nederlandse XBRL-taxonomie.

Het NTP staat inmiddels ook internationaal in de belangstelling. De Australische regering heeft eind vorig jaar besloten om het concept van het NTP over te nemen in een overheidsbreed Standard Business Reporting Program, niet alleen in het financiële domein, maar ook voor bijvoorbeeld milieuwetgeving. De Amerikaanse beurswaakhond SEC - en daarmee een omvangrijk deel van het Amerikaanse bedrijfsleven - is bezig om geheel over te schakelen naar XBRL.

Noot voor redacties (