NCRV

Uitgedokterd?!

Natuurgeneeskunde, antroposofie en osteopathie in Uitgedokterd?!

Woensdag 7 mei
20.50 uur, Nederland 2

In de serie Uitgedokterd?! volgt presentator Ghislaine Plag patiënten die niet verder geholpen kunnen worden in het reguliere medische circuit. In de aflevering van woensdag 7 mei gaat Jessica voor haar buikklachten naar een natuurgeneeskundig arts, bezoekt Marga vanwege haar hooikoorts een antroposofische arts en gaat Judith voor haar pijn en vermoeidheid naar de osteopaat.

De 26-jarige Jessica kreeg 14 jaar geleden voor het eerst last van buikkrampen. De internist constateerde een spastische darm en adviseerde haar naar een diëtiste te gaan. Ondanks een streng dieet, met vezelrijke producten bleven de klachten regelmatig terugkeren. Een bevriende huisarts, die ook darmklachten heeft, adviseert Jessica naar een natuurgeneeskundig arts te gaan. Die constateert dat er gifstoffen zijn opgehoopt in haar darmstelsel, en dat ze last heeft van een wisselende lage bloedsuikerspiegel. Typerend voor de natuurgeneeskunde is het op gang brengen van de natuurlijke geneeskracht door middel van reiniging en vastenkuren.

Marga (58 jaar) heeft sinds 2,5 jaar last van hooikoorts. Ze zingt graag, maar ze merkt dat ze door de hooikoorts steeds slechter gaat zingen. Marga heeft een antroposofische huisarts die haar probeert ervan af te helpen. In de antroposofische geneeskunde worden alleen natuurlijk medicijnen gebruikt. Als het nodig is, verwijst de arts door naar het reguliere circuit of krijgt de patiënt reguliere medicijnen.

De 26-jarige Judith heeft fibromyalgie, een relatief veel voorkomende niet-gewrichtsgebonden aandoening met spierpijn en pijnen over het hele lichaam. Met vaak daarbij ook nog hoofdpijn, vermoeidheid en slaapstoornissen. Zoân twee dagen per week ligt ze vermoeid op de bank door de pijnen. Door de fibromyalgie heeft ze ook haar grote hobby, waterpolo, moeten opgeven en ook het huishouden is voor haar praktisch onmogelijk geworden. Judith gaat naar een osteopaat. Die zoekt de oorzaak van de klachten in het verlies van beweging van gewrichten, wervelkolom, de schedel en organen.