Gemeente Lochem


Op 7 mei willigt verteller en toneelspeler Tob de Bordes de belofte in, die hij tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente maakte. Hij geeft dan een gratis voorstelling voor inwoners van de gemeente in de schouwburg van Lochem. Na de voorstelling kunnen vijftig toehoorders een kijkje nemen achter de schermen van de schouwburg. Belangstellenden dienen wel te reserveren voor deze voorstelling.

Tob de Bordes speelt het stuk 'Biedermann en de brandstichters'. Het is een toneelstuk van Max Frisch, bewerkt voor solotoneel. Een kostelijke, lachwekkende, benauwende en fascinerende satire, waarin we onszelf vaak kunnen herkennen. Biedermann doet denken aan de naam 'Jedermann', in Nederland het middeleeuwse 'Elkerlyc' ofwel 'iedereen of wij allen'.

In het stuk spreekt Biedermann in zijn stamcafé schande over de slappe houding van de overheid tegenover de brandstichters, die de stad onveilig maken: "Ophangen moesten ze die kerels! Van hogerhand moest er ingegrepen worden!" Maar als hij dan door de omstandigheden gedwongen wordt om zelf een daad te stellen, kruipt hij in zijn schulp. Met allerlei uitvluchten probeert Biedermann aan zijn eigen verantwoordelijkheid te ontkomen.

De gratis voorstelling is een goede gelegenheid Tob de Bordes aan het werk te zien. De toneelspeler en verteller op leeftijd stopt voorlopig niet. Hij beëindigt wel zijn exclusieve optredens in zijn huiskamertheater in Epse.

Tob de Bordes stond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente even in de schijnwerpers. Burgemeester Spekreijse bedankte hem, omdat hij iets bijzonders heeft gedaan in de gemeente: een halve eeuw prachtige voorstellingen geven. Ook was hij zeer actief als vrijwilliger. Als dank ontving hij 250 euro om te besteden aan iets dat verbinding verbeeldt in de gemeente Lochem. De Bordes stelde voor mensen uit de hele gemeente uit te nodigen voor een gratis voorstelling in de schouwburg. De bijdrage wordt gebruikt voor de overige kosten die de schouwburg moet maken.

Het programma ziet er als volgt uit:

* 19.30 uur: welkom door de burgemeester en mevrouw Radstake, directeur van de schouwburg. Zij vertelt hoe het er achter de schermen van de schouwburg aan toegaat
* 19.50 uur: pauze

* 20.15 uur: 'Biedermann en de brandstichters' van Max Frisch door Tob de Bordes
* 21.30 uur: 50 mensen kunnen echt een kijkje nemen achter de schermen. Voor de anderen is er in de foyer gelegenheid tot napraten.

Belangstellenden moeten van tevoren een plek reserveren bij de schouwbrug. Dit kan van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur op 0573 - 25 10 81 of via info@schouwburglochem.nl.