Gemeente Onderbanken


Bestrijding eikenprocessierups Onderbanken

In de week van 7 mei start de bestrijding van de eikenprocessierups op openbare locaties waar dit uit oogpunt van de volksgezondheid wenselijk is. In heel Onderbanken zal een groot aantal eikenbomen met een biologisch bestrijdingsmiddel worden bespoten. Dit om te voorkomen dat de eikenprocessierups zich verder kan uitbreiden.

Sinds 1990 heeft men in Nederland te maken met de eikenprocessierups. Op veel eikenbomen in Zuid-Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli deze behaarde rupsen aantreffen. Eikenbomen met rupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten die zich kenmerken door dichte spinsels van vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen. Ook zijn deze bomen vaak kaalgevreten, omdat de eikenprocessierupsen zich voeden met de bladeren van de eikenboom. Na contact met de brandharen van de rups kunnen bij mensen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Werkwijze bestrijding
De bestrijdingsdienst zal een biologisch gewasbeschermingsmiddel in de aangetaste eikenbomen spuiten. De wijze waarop dit zal gebeuren, kan opzichtig en luidruchtig overkomen. Graag wijzen wij u erop dat het biologische middel dat wordt gebruikt alleen schadelijk is voor de eikenprocessierups en niet voor de gezondheid van mensen, dieren en omringende bomen en planten.

Eigen verantwoordelijkheid
Indien u op eigen terrein te maken krijgt met eikenbomen die besmet zijn met de eikenprocessierups bent u hiervoor zelf verantwoordelijk. We adviseren u hiervan altijd melding te maken via de servicelijn van de gemeente Onderbanken, bereikbaar via telefoonnummer 045-5278748.

Vragen
Voor vragen over lichamelijke klachten die mogelijk zijn veroorzaakt door de eikenprocessierups, kunt u contact opnemen met de GGD via het landelijke nummer 076-528 22 38.