Technische Universiteit Delft

Oorlogsverslaggeving van levensbelang
door M&C

Studium Generale

07 mei 2008 | 20:15 uur
plaats: DOK Vesteplein 100, Delft

door Arnold Karskens

Bij het thema Techniek en Oorlog denken de meeste mensen direct aan slimme wapens en spionagetechnieken. Echter, techniek kan niet alleen gebruikt worden om een oorlog te voeren, maar ook om een oorlog te vertellen. Dankzij de voortschrijdende technologie heeft de oorlogsverslaggeving een enorme vlucht genomen. Oorlogsverslaggevers hebben nu de technologische middelen om de oorlog tot in de huiskamer te brengen. Iedereen kon live meemaken hoe de Twin Towers neerkwamen of hoe Bagdad gebombardeerd werd.

Dit heeft een groot effect op de publieke opinie, de politieke gevolgen en daarmee mogelijk het verloop van een oorlog. Bovendien vervullen de media een belangrijke rol bij het aan de kaak stellen van oorlogsmisdaden uit heden en verleden. Ook lang nadat gebeurtenissen hebben plaatsgevonden is waarheidsvinding van groot belang. We worden er misschien niet gelukkiger van, maar het maakt ons wel wijzer.

Arnold Karskens is de langst werkende oorlogscorrespondent van Nederland. Hij schreef verscheidene boeken en verleende medewerking aan TV- en radioprogramma's. Momenteel is hij oorlogsverslaggever van "De Pers".

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 24 april 2008