Persuitnodiging: Opening Natuurontwikkelingsproject Noordwaard in Brabantse Biesbosch

Dit is een gezamenlijke uitnodiging van het Ministerie van LNV, Dienst Landelijk Gebied en Rijkswaterstaat

Op 7 mei 2008 vindt de opening plaats van het natuurontwikkelingsproject de Noordwaard in de Brabantse Biesbosch. Zijne Koninklijke Hoogheid, de Prins van Oranje, zal op deze dag het gebied officieel openen door het doorgraven van een dijk. Daardoor worden Maas en Rijn met elkaar verbonden en ontstaat er een getijdengebied.

Het zoetwatergetijdengebied de Noordwaard is de jongste uitbreiding van het Nationaal Park 'De Biesbosch'. De inrichting is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen de Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Rijkswaterstaat. Er zijn landbouwgronden en -bedrijven verworven, grote geulen en dijkopenningen gegraven, bruggen aangelegd en wegen aangepast. Door de goede samenwerking met andere overheden en instanties en de medewerking van (voormalige) bewoners is de Noordwaard een natuurgebied geworden dat ruimte biedt aan bijzondere flora en fauna en omwonenden veiligheid biedt in tijden van hoog water. Door het water van de Merwede meer ruimte te geven kunnen hoogwaterstanden in de toekomst beter worden opgevangen en daarmee is de veiligheid van het achterliggende land beter gewaarborgd.

Wij nodigen u graag uit om op 7 mei bij deze opening aanwezig te zijn. Het persprogramma verloopt als volgt:

14:00-14:30 Ontvangst genodigden in tent bij het Biesboschmuseum

14:30 Persbriefing door RVD

15:00 Aankomst Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, start programma met toespraken van o.a. Minister Verburg van LNV en de heer de Boer, programmadirecteur Ruimte voor de Rivier van V&W.

15:40 Vertrek naar locatie van openingshandeling (vervoer wordt verzorgd)

16:00 Openingshandeling door de Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje

16:15 Wandeling door het natuurgebied

16:45 Vertrek van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje

17:30 Einde programma

De locatie van ontvangst is:

Biesboschmuseum Werkendam
Hilweg 2

4251 MT Werkendam

De persmomenten zullen zijn: de openingshandeling en het bezoek aan het landschapskunstwerk 'Wassende Maan' tijdens de wandeling door het gebied en de doorgestoken dijk bij de Merwerde bij het eindpunt van de wandeling. Bij de locatie van de openingshandeling zal een apart gedeelte voor de pers worden afgezet.

Wij verzoeken u zich via de e-mail aan te melden bij het Ministerie van LNV, afdeling Communicatie, communicatie@minlnv.nl, met de volgende gegevens:


-naam en adres medium


-naam en functie medewerker


-mobiel telefoonnummer en e-mailadres medewerker

Meer informatie :

Ministerie van LNV, Ellen Timmer, 070 378 4018.

Rijkswaterstaat, Cleo Vissers, 070 351 9356

Voor inhoudelijke vragen over het project kunt u terecht bij Dienst Landelijk Gebied, team communicatie, Ine van Gompel (013.5950667) of Margot Vermeulen (013.5950563).

Na aanmelding ontvangt u een parkeerkaart die u op de dag duidelijk zichtbaar in uw auto dient te plaatsen. De wandeling vindt plaats in een natuurgebied; het meebrengen van laarzen wordt derhalve aanbevolen.

Categorieën: Landbouw, Natuur en milieu

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit