Vereniging Milieudefensie

Inhoudelijke behandeling Overijssels burgerinitiatief van start

Milieudefensie steunt verzet tegen veefabrieken in Overijssel

Op woensdag 7 mei begint in Zwolle de behandeling van het eerste Overijsselse burgerinitiatief, dat zich richt tegen de komst van grootschalige veefabrieken. In de door de provincie aangewezen landbouwontwikkelingsgebieden (log's) dreigen stallen te verrijzen voor tienduizenden varkens en honderdduizenden kippen. Met het burgerinitiatief `LOGs weg' vragen ruim zevenduizend burgers de provincie om de plannen zo aan te passen dat de veefabrieken geen kans krijgen. Milieudefensie ondersteunt dit verzet en zal woensdag de provincie oproepen paal en perk te stellen aan de komst van megabedrijven en te kiezen voor een duurzame veehouderij.

Het burgerinitiatief `LOGs weg' is opgestart door verschillende bewonersgroepen uit de provincie Overijssel en werd in korte tijd ondersteund door meer dan zevenduizend burgers - ruim boven de vereiste 1500 steunbetuigingen. In Overijssel zijn door de provincie landbouwontwikkelingsgebieden (log's) aangewezen waar ondernemers geen strobreed in de weg wordt gelegd om grootschalige veefabrieken te laten verrijzen. Zo heeft het Brabantse `Family Farmers' in Vroomshoop twee aanvragen ingediend voor twee stallen die samen onderdak moeten bieden aan 40 duizend varkens; in Marle zijn plannen voor twee varkenshouderijen van elk 20 duizend dieren en in Daarlerveen dreigt ondermeer de komst van een kippenfabriek met 380 duizend vleeskuikens. De indieners van het burgerinitiatief vragen de provincie om maatregelen om de komst van varkensflats en kippenfabrieken te voorkomen.

Net als in andere plaatsen in Nederland dreigt in Overijssel het cultuurlandschap en het leefmilieu geschaad te worden door de komst van veefabrieken met tienduizenden varkens en honderdduizenden kippen. Om de plannen in kaart te brengen is Milieudefensie vorig jaar het Landelijk Meldpunt Varkensflats gestart. Sindsdien zijn via de website www.milieudefensie.nl/varkensflats al 69 concrete bouwplannen voor veefabrieken aangemeld. Duidelijk is dat een ongekende industrialisering van de veehouderij dreigt. De enorme gebouwen passen qua maat en schaal niet in het landelijk gebied. Bovendien zullen vele vrachtwagens van landweggetjes gebruik moeten gaan maken voor het vervoer van voer, mest en slachtvee, omdat de infrastructuur in het landelijk gebied niet is toegerust op een dergelijke industrialisering.

Woensdagavond 7 mei zullen bewoners en belanghebbenden met bussen naar het provinciehuis in Zwolle worden gebracht. Milieudefensie zal hen met een inspraakreactie een hart onder de riem steken. Samen met de indieners hoopt de landelijke milieuorganisatie dat provincie de bouwplannen zal verijdelen, maar als het nodig is zullen juridische procedures benut worden. Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie: 'De provincie hoort paal en perk te stellen aan de omvang van de stallen. Het is te bizar voor woorden als de overheid dit zomaar zou laten gebeuren. De samenleving wil géén dieren in enorme veefabrieken, maar vraagt juist om een verbetering van milieukwaliteit en dierenwelzijn.'

De vergadering van de Statencommissie Ruimte, Water en Duurzaamheid start woensdag 7 mei om 18.00 uur in de Statenzaal van het provinciehuis aan de Luttenbergstraat 2 in Zwolle.