Monitoring Commissie zal Corporate Governance Code aanpassen

07/05/2008 09:46

Monitoring Commissie Corporate Governance Code

Den Haag, 7 mei 2008 -De Monitoring Commissie Corporate Governance Code, die toeziet op de naleving van de Nederlandse corporate governance code, is door VNO-NCW, NCD, VEUO, Eumedion, VEB en NYSE Euronext verzocht om de Code aan de actualiteit aan te passen. Ook FNV en CNV hebben een dergelijk verzoek gedaan. De Monitoring Commissie zal op 4 juni een openbare consultatie starten over mogelijke aanpassingen van de Code. De heer R.M.S.M. (Roderick) Munsters is benoemd als nieuw lid van de Monitoring Commissie.

De Code geldt sinds 1 januari 2004 voor Nederlandse beursondernemingen. De Monitoring Commissie heeft in december 2007 aangekondigd dat zij in juni 2008 met haar evaluatierapport komt inclusief suggesties tot aanpassing van de Code. In plaats van het instellen van een nieuwe commissie (Tabaksblat-II) hebben de belangenorganisaties de Monitoring Commissie gevraagd om zelf de Code aan de actualiteit aan te passen. De Monitoring Commissie voldoet graag aan dit verzoek. Op 4 juni zal de Commissie haar evaluatierapport overhandigen aan de ministers van Economische Zaken, Financiën en Justitie. Tegelijkertijd zal dan een openbare consultatie van start gaan over mogelijke aanpassingen van de Code. Na afloop van de consultatie zal de Monitoring Commissie de aangepaste Code vaststellen en het kabinet verzoeken om deze wettelijk te verankeren conform de daarvoor geldende procedure. De betrokken ministers hebben laten weten zich te kunnen vinden in deze gang van zaken.

De Minister van Financiën heeft R.M.S.M. (Roderick) Munsters benoemd als lid van de Monitoring Commissie. De heer Munsters is directeur vermogensbeheer bij APG NV en tevens voorzitter van de koepelorganisatie van institutionele beleggers Eumedion. Hij volgt R.H. (René) Maatman op die per 1 mei 2008 is aangetreden als bestuurder bij de Autoriteit Financiële Markten.