VVD


7-5-2008

Europees Parlement wint van de Raad

Door voor de toekomstige opstelling van de gemeenschappelijke lijsten van veilige derde landen alleen de raadpleging van het Parlement voor te schrijven en niet de codecisieprocedure, treedt de Raad buiten de hem door het Verdrag op asielgebied verleende bevoegdheden.

HET HOF VERKLAART ENKELE BEPALINGEN VAN DE RICHTLIJN BETREFFENDE DE PROCEDURE VOOR DE TOEKENNING OF INTREKKING VAN DE VLUCHTELINGENSTATUS NIETIG

Arrest van het Hof van Justitie in zaak C-133/06

Jeanine Hennis-Plasschaert, woordvoerder Asiel & Migratie namens de Europese Liberalen: "Dit is oprecht een overwinning voor het Europees Parlement. De bepalingen inzake de toekomstige opstelling (en ook wijziging) van de gemeenschappelijke lijsten van veilige derde landen is al bijna 4 jaar onderwerp van debat. Dat we een gemeenschappelijke lijst nodig hebben, is evident. Het doel is immers om in het jaar 2010 over één Europese asielprocedure en bijbehorende asielstatus te beschikken. Zevenentwintig verschillende nationale lijsten passen niet in dat plaatje. Eurocommissaris Frattini heeft al eerder geprobeerd een gemeenschappelijke lijst te introduceren. Dit werd echter geblokkeerd door enkele andere Eurocommissarissen. De leden van de Europese Commissie waren het niet eens over de voorwaarden en criteria die werden gehanteerd. Het feit dat het Europees Parlement in deze nu medewetgevende bevoegdheden heeft verkregen, zal de opstelling van een dergelijke lijst niet vereenvoudigen. Veel Europarlementariërs vinden het uitgangspunt van een lijst van zgn. veilige landen niet of nauwelijks te rijmen met het principe van de individuele toetsing. Wél is de verkregen bevoegdheid volledig terecht. De Raad is door het Hof teruggefloten. De werking van de Europese democratie is hierbij gebaat."