PvdA Europees parlement


Nieuwe Europese elektriciteitswet goed voor consument

7 mei 2008

Dorette Corbey Energiebedrijven moeten hun hoogspanningsnetwerken ontkoppelen en consumenten moeten een basishoeveelheid goedkope elektriciteit krijgen. Dat heeft de industriecommissie van het Europees Parlement vandaag in een spannende stemming besloten. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey spreekt van een goede uitslag voor consumenten én voor duurzame energie. "De elektriciteitsmarkt zal nu efficiënter gaan functioneren. Minstens even belangrijk is dat het Europees Parlement mensen met lagere inkomens wil beschermen tegen al te hoge energieprijzen. Immers, energiebeleid is ook sociaal beleid".

De elektriciteitsrichtlijn leidde de afgelopen maanden tot felle discussies in het Europees Parlement. Heikel punt was de verplichte eigendomssplitsing van de hoogspanningsnetwerken. In Nederland zijn deze netwerken al enige jaren niet meer in handen van de energiebedrijven zelf, maar worden ze beheerd door TenneT. Landen waar dit nog niet het geval is, zoals Duitsland en Frankrijk, verzetten zich hevig teven de gedwongen splitsing. Corbey: "Het is goed dat de industriecommissie vóór de splitsing heeft gestemd. De netwerken zijn nu nog te veel in handen van enkele grote bedrijven. Door de splitsing krijgen kleinere producenten van duurzame energie straks ook een kans hun elektriciteit ongehinderd te transporteren".

De nieuwe richtlijn biedt ook een oplossing aan mensen die hun energierekening niet of nauwelijks kunnen betalen. Corbey: " Als we ieder huishouden, afhankelijk van het aantal personen, een bepaalde hoeveelheid elektriciteit tegen een basisprijs geven, dan moet iedereen in staat zijn om de energierekening te blijven betalen. Gebruiken mensen meer elektriciteit dan strikt nodig is, bijvoorbeeld om de breedbeeldtelevisie de hele dag aan te laten staan, dan wordt hiervoor een hogere prijs betaald. Zo geven we meteen een prikkel mee tot zuinig gebruik van energie".

De Europese ministers van milieu moeten zich over deze voorstellen vanuit het Europese Parlement nog uitspreken.