SP Tilburg


SP leden keuren college Tilburg goed

07-05-2008 * De Algemene Ledenvergadering van de SP Tilburg ging gisteren akkoord met collegedeelname, het collegeprogramma en de wethouderskandidaten. "Een historisch besluit", aldus Tiny Kox, SP senator en voormalig fractievoorzitter in Tilburg die aan het eind van de avond de zaal toesprak.

Een uur deed Van den Hout over de presentatie van het nieuwe collegeprogramma. "En het mooie van zoiets te doen in een zaal vol SP'ers is dat je onmiddellijk aangesproken wordt als zij ergens zo hun twijfels bij hebben. Maar gezien de unanieme steun voor collegedeelname denk ik dat we gerust kunnen zijn dat het collegeprogramma goed begrepen is en genoeg houvast biedt voor de komende twee jaar".

De vergadering had zoals verwacht veel vragen over het Midi Theater. "En terecht", volgens Van den Hout: "Dat is waar het college over gevallen is, en als je de krant moet geloven gaat nu alles gewoon door op de oude voet. Dat laatste is echter absoluut niet het geval. Het plan dat er nu ligt geeft de gemeente meer dan voldoende zekerheid en beperkt de financiele risico's tot een minimum. Meer dan de helft van de kosten worden nu betaalt door derden, de vage toezeggingen over samenwerking worden omgezet in harde contracten, exploitanten betalen mee aan de investeringen en de DZDZ krijgt een soort 'proeftijd' van twee jaar. Als het vorige college het meteen zo geregeld had zou het niet eens zijn gevallen".

De ALV werd gehouden in het Scyption Museum. "Een prima plek om zoiets te doen", volgens Tiny Kox. Aan het eind van de avond vatte hij dertig jaar SP werk in Tilburg samen. Het voortbestaan van het Scryption Museum is voor een niet onbelangrijk deel te danken aan de inzet van de toenmalige tweekoppige SP fractie, toen de 'fraters' destijds aangaven het museum op te willen geven. "Onze vasthoudendheid om dit pareltje niet verloren te laten gaan is kenmerkend voor onze manier van werken. Wij zijn namelijk ook een geduldige partij. Van dertig jaar geleden, toen we voor het eerst meededen aan de verkiezingen en 88 stemmen tekort kwamen voor een zetel in de raad, tot vandaag, waarin we bij de provinciale verkiezingen de grootste partij van Tilburg werden en nu gaan deelnemen aan het bestuur. Er zijn er maar weinig die dat kunnen opbrengen".

Hij feliciteerde de afdeling namens het landelijk partijbestuur met de beslissing om in het college te gaan: "Wij hebben de afgelopen maand met spanning gekeken naar wat er in Tilburg gebeurde, maar het was en is niet aan de landelijke partij om zich daar in te mengen. Het is jullie besluit en jullie verantwoordelijkheid. Daarmee heb je je ook gecommitteerd, niet alleen aan het collegeprogramma, maar ook aan het vooruitzicht om de komende twee jaar extra hard te werken om er iets van te maken. Voor het eerst in de geschiedenis is er nu een stadsbestuur zonder CDA of KVP, en voor het eerst met de SP. Dat is jullie beslissing van vanavond geweest, een historisch besluit en daar mogen jullie trots op zijn".

Zie ook:

* Dossier nieuw college

* www.tilburg.sp.nl