Potitieve geluiden op zevende SLE congres A'dam

07/05/2008 10:20

Reumafonds

Positieve geluiden op het zevende
internationale SLE-congres in Amsterdam

Amsterdam - Er wordt steeds meer gerichte behandeling mogelijk waardoor medicijnen met vervelende bijwerkingen als prednison straks niet meer nodig zijn. Deze positieve geluiden zijn te horen in de RAI op het zevende Europese SLE-congres (7 t/m 10 mei). De afkorting SLE betekent Systemische Lupus Erythematosus en is een raadselachtige ziekte waarbij het eigen afweersysteem tal van organen in het lichaam kan aanvallen. Ruim 650 artsen en internationale experts bespreken de laatste ontwikkelingen en er worden lezingen gegeven. Het congres wordt afgesloten met een symposium voor LE patiënten, georganiseerd door de Nationale Vereniging LE patiënten (NVLE) op Wereld Lupus Dag.

Op Wereld Lupus Dag (10 mei) wordt overal ter wereld aandacht gevraagd voor de auto-immuunziekte lupus. Het symposium kent dit jaar een primeur: voor het eerst wordt de NVLE Award uitgereikt. Deze jaarlijkse prijs is voor baanbrekend onderzoek op het gebied van behandeling of innovatie en bestaat uit een geldbedrag en een oorkonde.

Behandeling
Dankzij steeds meer kennis van de ontstaanswijze van SLE is het ook mogelijk de ziekte gerichter te behandelen. Voorheen waren alleen afweeronderdrukkende geneesmiddelen beschikbaar die veel bijwerkingen hebben, bijvoorbeeld het optreden van infecties. Nieuwe geneesmiddelen die specifiek de abnormale afweer- reacties onderdrukken zijn in ontwikkeling en worden getest in grote onderzoeken.

Voorbeeldziekte
Hoewel de ontstaanswijze van de ziekte niet volledig is opgehelderd, blijkt steeds meer dat erfelijke factoren, naast omgevingsfactoren zoals blootstelling aan zonlicht, een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Ook wordt duidelijker hoe het afweer-systeem in de fout gaat en hoe dit tot deze ziekte leidt. Verschillende organen, waaronder de nieren, de gewrichten, de huid en het zenuwstelsel kunnen aangedaan zijn door de ziekte. Daarmee is SLE een voorbeeldziekte voor tal van andere auto-immuunziekten zoals reuma, multipele sclerose en suikerziekte.