Waterschap Regge en Dinkel


Oldenzaal

Problemen voor vissen in Stakenbeek Oldenzaal

In de Stakenbeek in Oldenzaal zijn dode vissen gevonden. Een verhoogde pH-waarde met als gevolg stress voor de vissen is hier de oorzaak van. De dode vissen zijn inmiddels verwijderd. Het is de medewerkers van het waterschap Regge en Dinkel tot op heden niet gelukt de pH-waarde in het water te verlagen.

Waardoor de verhoogde pH-waarde is veroorzaakt is niet duidelijk. Door de verhoogde pH-waarde ontstaat er bij vissen stress, waardoor de weerstand afneemt. Bij de vissen in de Stakenbeek is een schimmel geconstateerd die hen fataal is geworden. Momenteel controleren waterschapsmedewerkers tweemaal daags de pH-waarde. Er is in de beek een net gespannen om te voorkomen dat dode vis in het Hulsbeek terecht komt. De verwachting is dat de pH-waarde met een aantal dagen weer op een normaal niveau is.

Waarschuwen
Liefst voorkomt het waterschap massale vissterfte. Dat wil niet zeggen dat het altijd kan worden voorkomen. Daarom worden ook meldingen van buitenaf zeer gewaardeerd. Zowel binnen als buiten kantooruren kan men terecht op het algemene waterschapsnummer 0546-832525. De melding wordt dan doorgegeven aan de alarmdienst die vervolgens in actie komt, ook in het weekend. Wanneer u dan ook ergens in de beken van Twente happende vis ziet of zelfs al dode vis, dan is uw telefoontje welkom.

Optreden
Na een melding gaat de calamiteitendienst ter plekke de situatie controleren. Allerlei waardes zoals het zuurstofgehalte worden gemeten en er wordt onderzocht welke maatregelen mogelijk zijn. Zo tracht men soms (zuurstofrijk) water uit een andere beek naar de plek van het onheil te leiden of men belucht het water met speciaal daarvoor beschikbare apparatuur. Soms rest er niets anders dan de dode vis op te ruimen. Ook dan is snelheid noodzakelijk om overlast te voorkomen. Het waterschap tracht in het natraject de oorzaak te achterhalen. Is er bijvoorbeeld sprake van een veroorzaker die illegaal kwalijke stoffen in een beek heeft geloosd, dan wordt getracht deze op te sporen en te vervolgen. Onderdeel van de procedure is het terugmelden van de verdere stappen aan de melder.