Gemeente Geldermalsen

Gemeente Geldermalsen en Betuws Wonen maken prestatieafspraken

7 mei 2008 - Het gemeentebestuur van Geldermalsen en de directie van de Stichting BetuwsWonen hebben voor het eerst voor een periode van vijf jaar (2008-2013) gezamenlijke prestatieafspraken gemaakt. De formele ondertekening daarvan vindt plaats op donderdag 8 mei a.s. om 13.00 uur in het gemeentehuis te Geldermalsen. Namens het gemeentebestuur worden de prestatieafspraken ondertekend door wethouder A.R. van Doorn en namens Betuws Wonen door de directeur drs. J. van Dam.

In januari 2006 is door de gemeenteraad van Geldermalsen de nota Wonen in Geldermalsen, doelstellingen van de gemeente Geldermalsen voor het woonbeleid tot 2010 vastgesteld. In deze nota is de bestaande woningvoorraad en de woningvraag in beeld gebracht en wordt aangegeven welke kwalitatieve stappen de gemeente wil maken in haar woonbeleid.

De lokale woningvraag richt zich in toenemende mate op goedkope en betaalbare woningen in zowel de huur- als de koopsector. Starters en jonge gezinnen hebben echter moeite om een geschikte en betaalbare woning te vinden. Het aanbod in de koopsector is te beperkt en in de huursector zijn de wachtlijsten erg lang. Ook ouderen hebben moeite om een geschikte woning te vinden. De voorraad woningen die geschikt is voor ouderen is onvoldoende om aan de stijgende behoefte te voldoen. Daar staat tegenover dat de markt voor duurdere koopwoningen in Geldermalsen nog altijd goed functioneert en dat ook de vraag naar dit type woningen onverminderd groot is. Dit komt door de centrale en groene ligging van de gemeente waardoor de gemeente een aantrekkelijk woonmilieu vormt voor vestigers uit de wijde omgeving.

Aan de gemeente de taak een dusdanig woningbouwprogramma op te stellen dat voldoet aan de behoefte van specifieke doelgroepen als starters en ouderen, maar dat er ook voor zorgt dat de doorstroming weer op gang komt. Daarnaast wil de gemeente extra maatregelen treffen om de genoemde doelgroepen te ondersteunen.

De gemeente kan hierin niet handelen zonder lokale partijen. Op het gebied van wonen is de Stichting BetuwsWonen één van de belangrijkste partners. BetuwsWonen en de gemeente erkennen elkaar als gelijkwaardige hoofdrolspelers op het gebied van de volkshuisvesting. In de regionale woonruimteverdeling staan 20.000 woningzoekenden ingeschreven, waarvan ruim 2.300 huishoudens uit Geldermalsen afkomstig zijn. BetuwsWonen stelt zich ten doel de betaalbare woningvoorraad in Geldermalsen te vergroten, niet alleen in Geldermalsen en Beesd maar ook in de kleine kernen. Daarbij wil de stichting voldoen aan de vraag naar koop- en huurwoningen voor verschillende doelgroepen en naar beschermde woonvormen.

Om de gezamenlijke doelen op het gebied van wonen vorm te geven en deze ook te realiseren, zijn voor een periode van vijf jaar prestatieafspraken opgesteld. Vraag en aanbod op de woningmarkt moeten beter op elkaar worden afgestemd. De gemeente en BetuwsWonen vinden het beide belangrijk dat de inwoners van Geldermalsen prettig en passend kunnen wonen in een aantrekkelijke en geschikte woonomgeving.

De prestatieafspraken richten zich o.a. op:

* huisvesting voor huishoudens met een lager inkomen;
* huisvesting voor ouderen en starters;

* huisvesting voor bijzondere doelgroepen als gehandicapten, woonwagenbewoners en statushouders

* herstructurering van het bestaande woningbezit;
* de bevordering van de leefbaarheid binnen woonwijken;
* nieuwbouw en verkoop van woningen;

* ondersteuning van particulier opdrachtgeverschap en consumentgericht bouwen;

* woonruimteverdeling.

Per jaar wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld. In dit programma worden de afspraken en projecten genoemd die in het bestreffende jaar worden uitgevoerd.