Chatten met professionele hulpverleners op seksualiteit.nl

07/05/2008 10:59

Stichting Korrelatie

Rutgers Nisso Groep en Stichting Korrelatie breiden samenwerking uit

Vanaf vandaag kan er op www.seksualiteit.nl ook gechat worden met professionele hulpverleners. Dit is het resultaat van intensieve samenwerking tussen Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit, en Stichting Korrelatie. Behalve chatten kunnen bezoekers ook e-mailen of bellen tijdens kantooruren naar het telefoonnummer van Korrelatie: 0900-1450 (30ct p/m). De bestaande informatielijnen van de Rutgers Nisso Groep komen daarmee te vervallen. Hulpverleners van Stichting Korrelatie beantwoorden, net als voorgaande jaren, de vragen op het gebied van seksualiteit van de bezoekers van de website. Deze manier van hulpverlenen verzorgt Korrelatie ook voor korrelatie.nl, zwaarweer.nl en question-zone.nl, de online zone voor jongeren..

Professionele hulp toegankelijker
Rutgers Nisso Groep is verantwoordelijk voor de inhoudelijke informatie op seksualiteit.nl. Persoonlijk advies wordt nu toegankelijk gemaakt door toevoeging van chat. De aanleiding voor de introductie van de chat op seksualiteit.nl is gebaseerd op de ervaringen van Stichting Korrelatie van het afgelopen jaar. Vooral jongeren maken op question-zone.nl en zwaarweer.nl vaak gebruik van deze nieuwe manier van hulp vragen. 'Anoniem chatten maakt hulp vragen laagdrempeliger', aldus Leida van den Berg, directeur van Stichting Korrelatie. 'Achter de computer kunnen jongeren zich goed concentreren en in alle rust hun gevoelens of vraag verwoorden'. Dianda Veldman, directeur van Rutgers Nisso Groep voegt daar aan toe: 'Door deze manier van samenwerken kunnen we meer mensen helpen met vragen over seksualiteit dan voorgaande jaren'.

Gerichte aanpak volwassenen en jongeren
Zowel Stichting Korrelatie als de Rutgers Nisso Groep maken onderscheid in de aanpak van jongeren en volwassenen. 'Jongeren hebben andere vragen dan volwassenen en gebruiken ook andere manieren om een antwoord op hun vraag te krijgen. Volwassenen kiezen eerder voor de telefoon om bij persoonlijke vragen van gedachten te wisselen. Het voordeel van telefoon is dat je in de interactie ook emoties kunt horen en goed kunt controleren of je elkaar begrijpt. Jongeren daarentegen maken voornamelijk gebruik van internet, chat en MSN. Dat is anoniem, gratis en emoties waar jongeren zich soms voor schamen hoeven niet getoond te worden', aldus Leida van den Berg.

Ideale rolverdeling
De rolverdeling van beide partijen sluit naadloos op elkaar aan. Seksualiteit.nl heeft als hoofdtaak het verschaffen van betrouwbare informatie op het gebied van seksualiteit. Stichting Korrelatie voegt daar persoonlijk advies van professionele hulpverleners aan toe. De Rutgers Nisso Groep ondersteunt hen met specifieke kennis over seksualiteit. Beide partijen laten zien hoe instellingen elkaar kunnen aanvullen in de hulpverlening.

Profiel Rutgers Nisso Groep
De Rutgers Nisso Groep maakt zich als kenniscentrum seksualiteit sterk voor de seksuele gezondheid in Nederland, maar ook daarbuiten. Ze levert een bijdrage aan de verbetering van voorlichting, preventie, hulpverlening en beleid door het verzamelen en verspreiden van kennis. Ze doet dat door middel van wetenschappelijk onderzoek en het ontwikkelen van praktisch toepasbare diensten en producten voor verschillende doelgroepen, zoals lespakketten, trainingen, websites, boeken en brochures.

Profiel SEKSUALITEIT.NL
SEKSUALITEIT.NL, een initiatief van de Rutgers Nisso Groep, is een belangrijk digitaal kanaal richting jongeren en volwassenen. De website voorziet in betrouwbare inhoudelijke informatie over seksuele, relationele en reproductieve thema's en geeft inzicht in het aanbod aan hulpverlening.

Profiel Stichting Korrelatie
Stichting Korrelatie vervult in Nederland al ruim 43 jaar een belangrijke rol in psychosociale hulpverlening. De dienstverlening van Korrelatie onderscheidt zich ondermeer door de toegankelijkheid en de kwaliteit van de hulpverlening. Gemiddeld 60% van de cliënten kan met het advies van Korrelatie zelf aan de slag bij vragen of problemen. Voor de overige 40% is andere hulp noodzakelijk en voor hen zoekt Korrelatie passende hulp. De medewerkers van Korrelatie zijn professionals met een relevante academische of HBO opleiding. Onder hen bevinden zich maatschappelijke werkers, psychologen en pedagogen. Zij begeleiden cliënten via telefoon, e-mail of chat.

Profiel QUESTION-ZONE.NL
QUESTION-ZONE.NL, een initiatief van Stichting Korrelatie, is dé online zone waar jongeren ieder probleem anoniem kunnen voorleggen. Dat doen ze via de chat, mail of per telefoon. Via één centraal punt krijgen ze gratis professioneel advies en hulp van de hulpverleners van Stichting Korrelatie.





http://www.question-zone.nl