Myanmar: Unicef verleent noodhulp 07 mei 2008, New York - Unicef distribueert in Myanmar hulpgoederen onder de slachtoffers van cycloon Nargis. Vooral kinderen hebben zeer snel hulp nodig, om te voorkomen dat ze ziek worden of ondervoed raken.

Water halen in Yangon, de voormalige hoofdstad van Myanmar. Foto: Reuters
Water halen in Yangon, de voormalige hoofdstad van Myanmar. Foto: Reuters

De getroffen bevolking in Myanmar heeft dringend behoefte aan schoon water, sanitaire voorzieningen, onderdak en voedsel. Het risico op de uitbraak van diarree neemt toe en vooral voor kinderen kan deze ziekte dodelijk zijn. Ook bestaat het gevaar dat mensen malaria of dengue krijgen; de overstroomde gebieden in Myanmar vormen de ideale omgeving voor muggen die deze ziektes overbrengen. Unicef vreest dat ook ziektes als cholera en dysenterie vrij spel zullen krijgen.

Unicef verspreidt onder meer waterzuiveringsmiddelen, ORS (oral rehydration salts) waarmee uitdroging door diarree kan worden voorkomen, dekzeilen en 'family kits' met daarin kook- en schoonmaakgerei en jerrycans. Ook het aanleggen van latrines in opvangkampen heeft prioriteit. Daarnaast houdt Unicef zich bezig met de bescherming van alleenstaande en weeskinderen.

Unicef speelt namens de Verenigde Naties een leidende rol in de hulpverlening aan de slachtoffers van cycloon Nargis. De VN-kinderrechtenorganisatie is al sinds 1950 in Myanmar aanwezig met een hoofdkantoor in de voormalige hoofdstad Yangon en negen regiokantoren verspreid over het land.

Organisaties als Unicef, het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen kunnen in Myanmar hulp verlenen, maar voor andere hulpverleners is het nog steeds moeilijk om het land in te komen.