ammoniak emissiemetingen uit uitlopen Statische en dynamische boxmethoden geschikt voor ammoniak emissiemetingen uit uitlopen 7 mei 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Uit onderzoek van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR op verzoek van het ministerie van LNV blijken de statische en dynamische boxmethoden geschikt te zijn voor ammoniak emissiemetingen uit uitlopen.

Het bepalen van de ammoniakemissie uit stallen met uitloop is meettechnisch nogal complex. Dit komt door de nabijheid van de stal als bron, het onregelmatig bemesten van het veld en de obstakelstroming rond de stal. Op basis van een literatuurstudie zijn drie meetmethoden (tracergas ratiomethode,statische boxmethode en dynamische boxmethode) geselecteerd en onder praktijkomstandigheden met elkaar vergeleken.

Onderzoeker Mosquera zegt dat âUit dit onderzoek geconcludeerd kan worden dat de tracergas ratiomethode in principe toegepast kan worden voor âafgedekte uitlopenâ. Echter, deze methode is niet geschikt voor âopen uitlopenâ. Statische en dynamische boxmethoden kunnen zowel voor âafgedekteâ als voor âopen uitlopenâ worden toegepast om de emissies te meten.â
In de uitgevoerde proeven gaven beide boxmethoden vergelijkbare ammoniakemissies voor zowel afgedekte als open uitlopen. Voor beide methoden geldt echter dat er een optimalisatie van de methode plaats moet vinden om betrouwbare metingen uit te kunnen voeren.

Contact
Julio Mosquera Losada
Tel. 0320 - 293 571
Julio.Mosquera@wur.nl