Gemeente Hoogeveen

07 mei 2008
Gemeente stopt met gratis vakantieservice
De gemeente Hoogeveen stopt met het controleren van woningen waarvan de eigenaren op vakantie zijn. Het uitvoeren van de controles kost teveel tijd. Bovendien zijn particuliere beveiligingsbedrijven tegenwoordig een goed alternatief.

Gratis controle door toezichthouders

Voorheen konden huiseigenaren zich aanmelden voor de gratis controleservice als zij enige tijd niet in hun woning waren, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Het gemeentelijke Bureau Toezicht controleerde dan regelmatig de woning op onregelmatigheden. Ook keken de toezichthouders of je aan de woning duidelijk kon zien dat de eigenaren niet aanwezig waren. Was dit het geval, dan werd de sleutelhouder geadviseerd hier iets aan te doen. Bij thuiskomst kregen de huiseigenaren een rapport van alle controles.

Samen met de politie

Het vakantieproject werd in 1995 samen met de politie opgestart, als service naar de inwoners van Hoogeveen. De gemeente controleerde overdag en de politie âs nachts. Daarna namen de gemeentelijke toezichthouders (destijds stadswachten) ook de nachtcontroles voor hun rekening. Vorige zomer maakten ongeveer 40 inwoners van Hoogeveen gebruik van de service.

Andere prioriteiten

De gemeente heeft besloten om de service te stoppen, omdat er meer en andere taken voor de toezichthouders zijn bijgekomen. Bovendien zijn huiseigenaren niet meer afhankelijk van de service. Particuliere beveiligingsbedrijven zijn tegenwoordig een volwaardig alternatief.