VVD


7-5-2008

EP: elektriciteitsbedrijven splitsen

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om energiebedrijven te splitsen (productie en verkoop enerzijds en netwerk anderzijds). Hiermee geeft het Parlement een duidelijk signaal aan de Raad en met name aan Duitsland en Frankrijk die een fel verzet tegen de Commissie plannen aanvoeren.

Parijs en Berlijn hebben hun Parlementariërs onder grote druk gezet om het Franse/Duitse alternatief, de zogenaamde 'derde weg', te steunen. Dit voorstel dat in feite een handhaving van de huidige regels is, kreeg geen meerderheid in de parlementaire commissie. Manders: "Ontbundeling is voor mij geen doel op zich maar geeft wel de beste garanties op een goed functionerende markt".

Over twee weken stemt het Parlement over de voorstellen aangaande de gasmarkt. Manders hoopt dat het Parlement consequent zal zijn en ook geen derde weg mogelijk maakt voor gasbedrijven. Manders heeft als woordvoerder namens de liberale fractie aan zijn collega's voorgesteld om het beheer van Europese gas- en elektriciteithoofdnetten over te laten gaan van de energiebedrijven naar de Europese Unie. Toegang voor alle aanbieders en een concurrerende markt vragen een onafhankelijk beheer van de energienetwerken. EU eigendom is in de ogen van Manders daarbij de enige garantie op tijdige investeringen, verkleinen van de afhankelijkheid van Rusland en leveringszekerheid voor consumenten. Manders: "Een 'superstaatsbedrijf' lijkt niet liberaal maar geeft wel de beste garanties op het creëren van een echte Europese energiemarkt gericht op alle eindgebruikers".