Gemeente Elburg


Prijsuitreiking risicocommunicatie-onderzoek

Begin 2008 is naar 4.200 inwoners van in totaal zes gemeenten (Apeldoorn, Elburg, Harderwijk, Lochem, Nunspeet en Zutphen) een vragenlijst gestuurd over risicocommunicatie. In totaal hebben meer dan 800 inwoners van de bovengenoemde gemeenten de vragenlijst ingevuld.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen zich niet erg ongerust maken over de veiligheid rond gevaarlijke stoffen. Het transport van gevaarlijke stoffen staat, na criminaliteit, wel op de tweede plaats van meest bedreigende risico's.

Uit het onderzoek blijkt dat burgers informatie willen over de volgende zaken: Welke risicobronnen bevinden zich in mijn omgeving en wat kunnen de gevolgen van een calamiteit zijn? Wat doen de gemeente en bedrijven (risicoveroorzakers) om de kans op een ongeluk zo klein mogelijk te maken? En wat ze doen om een ramp of ernstige gebeurtenis te bestrijden, mocht zich die voordoen. Ten slotte willen ze graag informatie die hun zelfredzaamheid vergroot: "Wat kán ik zelf preventief doen en wat móet ik doen als ik met een calamiteit te maken krijg."

De gemeente gebruikt de resultaten van dit onderzoek voor de eigen risicocommunicatie en er wordt momenteel nagedacht over een regionaal vervolg op basis van deze uitkomsten.

Op de enquêtes kon men aangeven of men in aanmerking wilde komen voor een blusdeken of een rookmelder. Deze prijzen zijn ter beschikking gesteld door de Nederlandse Brandwonden Stichting. Burgemeester De Lange heeft deze prijzen op dinsdag 6 mei 2008 uitgereikt op het gemeentekantoor. Mevrouw P. van Loo heeft de blusdeken gewonnen en

mevrouw P. Bosgra ging naar huis met de rookmelder.

Risicocommunicatie (400) Risicocommunicatie (401)