Gemeente Venlo


Project Synergie en Samenleven

7-5-2008

De gemeente Venlo gaat een project ondersteunen dat als doel heeft de betrokkenheid van allochtone ouders in Tegelen en Steyl bij hun wijk en de school van hun kinderen te vergroten. Er zijn doelen geformuleerd en resultaatafspraken gemaakt met de gemeente.

Aanleiding voor dit project is een nieuwe aanpak binnen basisschool De Toermalijn in Tegelen om de betrokkenheid van Marokkaanse ouders bij de school te vergroten. Wethouder Ramon Testroote, vanuit zijn portefeuille Wijkgericht Werken: En met succes: veel meer allochtone en autochtone ouders zijn sindsdien gezamenlijk aan de slag als er activiteiten zijn op school.

Goed voorbeeld doet volgen: naar aanleiding van dit succes is in Tegelen en Steyl een initiatiefgroep opgericht die zich gaat bezighouden met het project. Hierbij zijn betrokken de scholen De Schalm, De Kleiberg en De Toermalijn, peuterspeelzalen 't Beertje en De Rakkertjes, Stichting Wijkraad Steyl en wijkraad Op de Heide, alsmede alle organisaties die kunnen worden aangemerkt als "partners in de wijk".

Er zijn doelen geformuleerd en resultaatafspraken gemaakt met de gemeente. Voor dit lopende jaar luiden deze:

- dat alle betrokken partners schriftelijk hebben aangegeven zich aan het project te verbinden;

- dat de betrokkenheid van de doelgroep blijkt uit daadwerkelijke activiteiten;

- dat binnen de oudergeledingen minimaal één ouder van allochtone afkomst vertegenwoordigd is;

- dat er afspraken zijn gemaakt met het Platform Allochtone Ouders en Onderwijs; en

- dat ten minste 15% van de allochtone ouders deelneemt aan de diverse contactmomenten (ouderavonden, kindbesprekingen).

De middelen om het project te doen slagen, zijn divers. Er zijn activiteiten gericht op ouders en leerkrachten. Er worden intermediairs ingezet, er worden themabijeenkomsten georganiseerd en inloop-koffieochtenden, er worden trainingen en cursussen aangeboden.

De gemeente ondersteunt het project financieel. Wethouder jeugd, welzijn en zorg Jan Lamers: Ontmoeting in de wijk is zo belangrijk. Dit project past prima in de uitgangspunten van ons eigen programma Participatie, en binnen het nieuwe integratiebeleid van minister Vogelaar. Ook het ministerie is van mening dat netwerken binnen de wijken belangrijk zijn.

De bedoeling is dat na dit project, dat vier jaar zal lopen, een blauwdruk klaarligt waarmee ook andere scholen en buurten aan de slag kunnen. Er is tevens een landelijke subsidieaanvraag ingediend uit de regeling "Ruimte voor contact".