Politie Brabant-Noord

Politie pakt illegale crossers aan

Crossen in de bossen is een vorm van hufterig gedrag

06/05 De Leijgraaf, 07-05-2008 o De politie van district De Leijgraaf start met intensieve controles op het illegaal crossen met motoren in natuur- en stiltegebieden.

Crossmotoren veroorzaken overlast in natuur- en stiltegebieden. Ze wekken veel ergernis bij ruiters, wandelaars en fietsers. De geluidsoverlast verstoort de rust van dieren. Tevens rijden crossmotoren de wegen en paden kapot. Bij de politie zijn in het verleden diverse overlastmeldingen binnen gekomen en zelfs meldingen van enkele aanrijdingen met wandelaars.

Hufterig gedrag integraal aanpakken

Illegaal crossen in de bossen is een vorm van hufterig gedrag waarmee gevaar, schade en overlast veroorzaakt wordt. De politie van De Leijgraaf streeft ernaar om dit samen met het Team Verkeershandhaving, het regionaal Milieuteam, de buitengewone opsporingsambtenaren van gemeente en provincie integraal aan te gaan pakken.

Werkwijze politie

Allereerst gaan agenten de crossers aanspreken en controleren op plaatsen waar ze bijeenkomen om in groepen de natuur in te trekken. De crossers krijgen een waarschuwingsbrief, waarin de actie uiteen gezet wordt. Zondag 4 mei en maandag 5 mei zijn de eerste brieven al uitgereikt. In de volgende fase wordt de motor, het kenteken en de papieren gecontroleerd. Bij geconstateerde overtredingen (teveel geluidsuitstoot, omgebogen kentekenplaat of het niet bij zich hebben van de juiste papieren) wordt geverbaliseerd. Bij overtreding in natuurgebieden volgt een boete van 150 euro (in stiltegebieden is dat 175 euro). Bij een tweede overtreding wordt de motor in beslag genomen. Om deze overtredingen te constateren gaat de politie gebruik maken van digitale camera's en de inzet van een politiehelikopter.