Gemeente Oirschot

Sint Willibrordusschool in actie tegen zwerfafval 19 zwerfafval WEB.jpg

Op 17 en 18 april 2008 hebben de groepen 7 en 8 van de Sint Willibrordusschool de bebouwde kom in Middelbeers schoon gemaakt. Met vuilniszakken, handschoenen en knijpers gingen de kinderen door de verschillende straten om zwerfafval op te ruimen. De kinderen en leerkrachten hadden van te voren niet verwacht dat ze zoveel afval tegen zouden komen.

Raadspel

Tijdens de tentoonstelling op zondag 20 april 2008, konden de bezoekers raden hoeveel kilo zwerfafval verzameld was. Op deze manier werden zowel ouders als kinderen geconfronteerd met het feit dat kleine beetjes afval, samen een hele grote en lelijke hoop kunnen vormen. Mevrouw Smolders kwam als winnares van het raadspel uit de bus en is hiermee in de prijzen gevallen. Zij schatte het totale gewicht op 87 kilo. Het precieze gewicht bedroeg 82,5 kilo.

Project zwerfafval

De opruimactie was een onderdeel van het project Zwerfafval waar de gemeente Oirschot, samen met de 4 andere Kempengemeenten, aan werkt. In het kader van dit project hebben eerder ook diverse andere scholen, verenigingen en buurtbeheerprojecten zwerfafval opgeruimd. De gemeente heeft voor deze opruimacties materialen ter beschikking gesteld en het ingezamelde afval afgevoerd.

Het afval wordt niet alleen opgeruimd, maar het probleem wordt ook onder de aandacht gebracht bij de mogelijke veroorzakers. Zo worden ondernemers, jongeren en winkelend publiek aangesproken op hun verantwoordelijkheid en zijn lespaketten ter beschikking gesteld aan alle scholen. Met dit project hopen de Kempengemeenten het zwerfafval op straat te verminderen. Als iedereen daar een steentje aan bijdraagt, wordt onze omgeving vanzelf een stuk schoner!