Gemeente Oirschot

Defibrillatoren in de gemeente Oirschot
19 Defibrilator.jpg

Elke week hebben ongeveer 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand! Vaak betreft het ook jonge mensen, zoals op 15 april gebeurde op Sportpark De Klep. Veel slachtoffers hebben nooit eerder te maken gehad met hartproblemen. Bij 50% van de mannen en 63% van de vrouwen die sterven aan een hartstilstand, zijn geen eerdere symptomen van een hartziekte bekend. Bij een plotselinge hartstilstand is er acuut levensgevaar als in de eerste zes minuten niet wordt gereanimeerd door omstanders.

Ook u erkent vast het belang van de beschikbaarheid van een defibrillator of AED (Automatische Externe Defibrillator). Hiermee kan snel hulp geboden worden bij een hartaanval. De gemeente Oirschot vindt dat zij voor de openbare ruimte en het gemeentehuis verantwoordelijk is. Daarom rijden er twee BLS-teams (basic life support teams) uitgerust met een AED vanuit de brandweerposten Middelbeers en Oirschot. Ook in de publiekshal van het gemeentehuis is een AED beschikbaar. De EHBO-verenigingen hebben van de gemeente geld gekregen voor opleidingen gebruik defibrillator.

Inventarisatie andere AED's

De gemeente weet dat er een aantal bedrijven, instellingen, verenigingen, particulieren en de legerplaats een of meer AED's hebben, waardoor nog meer levens gered kunnen worden. Hieronder ziet u welke dit zijn:


· EHBO-vereniging De Beerzen (inzet bij evenementen)


· EHBO-vereniging Oirschot (inzet bij evenementen)


· Camping "De Bocht"- Oirschot


· Landgoed "Stille Wille"


· Café-zaal "t Dorpsplein"- Oostelbeers


· Boomkwekerij Adrie van der Heijden, Bestseweg Oirschot


· Veteka houtbewerking - Middelbeers


· Legerplaats Oirschot (14x)


· Katholieke Bond van Ouderen, Den Heuvel Oirschot


· Fam. Dijkstra, Eendenpoel Oirschot


· Camping "Rakelbos"- Westelbeers


· Clubgebouw De Beerse Boys, sportpark De Klep

Het is bij de gemeente bekend dat door anderen is geïnvesteerd in het opleiden voor AED-gebruik. Of hier toen ook meteen een AED apparaat is aangeschaft is weten we niet.

Er is geen totaaloverzicht van alle AED's in Oirschot en hoe ermee wordt omgegaan. Het is een goede zaak als die er wel komt. De gemeente wil dan ook aan alle instanties, ondernemers, particulieren en verenigingen die beschikken over een defibrillator vragen, om dit te melden. U kunt dit doorgeven aan Jan Coppens, e-mail: j.coppens@oirschot.nl, telefoon (0499) 583333.

Overzicht AED's

Ná de inventarisatie maakt de gemeente een geografisch overzicht van alle beschikbare defibrillatoren in Oirschot. Dit overzicht publiceren we op de gemeentepagina in het Oirschots Weekjournaal en op onze gemeentelijke website www.oirschot.nl.

Pictogram

Het "Veiligheidsplatform" heeft de suggestie gedaan om aan de buitenzijde van gebouwen waar een AED aanwezig is, het landelijke pictogram aan te brengen (zie afbeelding hierboven). Dit bord stelt de gemeente gratis ter beschikking en het bordje kan ook door de gemeente aangebracht worden. Hierdoor is voor iedereen te zien waar een apparaat beschikbaar is. Op deze manier kunnen we samen de zaak overspannen en zoveel mogelijk levens redden!