Rode Kruis Belgie


Rode Kruis werkt in Myanmar volop in de frontlinie !

Rode Kruis-Vlaanderen maakt 100.000 euro vrij voor haar zustervereniging in Myanmar

Rode Kruis-Vlaanderen heeft vandaag 100.000 euro aan noodhulp vrijgemaakt voor haar zustervereniging in het zwaar getroffen Myanmar. Tegelijk doet het een oproep aan de Vlaamse bevolking om de noodhulpactie verder financieel te ondersteunen met een gift op rekening nummer 000-0006566-67 (vermelding ânoodhulpfondsâ). Het Rode Kruis blijft alles in het werk stellen om het menselijke leed zoveel mogelijk te verzachten.

Axel Vande Veegaete, hoofd Internationale Zaken van Rode Kruis-Vlaanderen : âHet Rode Kruis is sterk vertegenwoordigd in Myanmar en heeft een uitgebreide vrijwilligerswerking. Het plaatselijke Rode Kruis heeft de bevolking zo goed mogelijk voorbereid op de komst van de cycloon en heeft dadelijk noodgoederen klaargemaakt. Reeds in de eerste seconden na de doortocht van cycloon Nargis is het Rode Kruis volop in actie geschoten om het menselijke leed zoveel mogelijk te verzachten. De positie van het Rode Kruis is uniek in dit land en ook vandaag blijft de organisatie al het mogelijke doen. Dank zij de 100.000 euro van Rode Kruis-Vlaanderen zal de plaatselijke bevolking nog doeltreffender kunnen geholpen worden.â

Acties vóór de cycloon
Van zodra het Rode Kruis van Myanmar (MRCS) kennis had van de nakende cycloon Nargis heeft de organisatie dadelijk haar uitgebreide, lokale vrijwilligersnetwerk in werking gezet.

Het Rode Kruis van Myanmar (MRCS) is reeds meer dan 70 jaar actief en heeft in het verleden al ervaring opgebouwd i.v.m. voor- en nazorg bij tropische stormen. In 2007 hielp deze Rode Kruisvereniging niet minder dan 1,76 miljoen mensen. MRCS beschikt daarvoor over in totaal 24.000 eerste hulpvrijwilligers alsook over 46 mensen die psychosociale hulp kunnen bieden, 95 specialisten in watervoorziening en een 1.230 leden tellend DART-team (Disaster Action Response Team).

Acties onmiddellijk na de cycloon
Onmiddellijk na de ramp stuurde het Rode Kruis van Myanmar (MRCS) teams uit naar de zwaarst getroffen streken en begon het met de verdeling van vooraf klaargemaakte noodhulpgoederen. Het gaat hierbij voornamelijk om waterzuiveringstabletten, geïmpregneerde muggennetten, kledij, voedsel, plastic zeilen en hygiënekits. Ook wordt drinkbaar water gebracht naar scholen en andere openbare gebouwen waar daklozen zijn samengebracht. Het Rode Kruis blijft deze hulp in de getroffen regio verder uitbouwen dank zij haar uitgebreide lokale netwerk.

Verdere acties
Het Rode Kruis heeft een grote noodhulpoperatie opgestart t.b.v. 3,86 miljoen euro. In een eerste fase zal de meest noodzakelijke hulp geboden worden waarbij de nadruk ligt op het leveren van drinkwater, van waterzuiveringstabletten en van basisgeneesmiddelen, de preventie van diarree en ontstekingsziekten van de luchtwegen en de toegang tot veilig bloed. Verder zijn ook het opbouwen van een tijdelijk onderkomen, het leveren van kooksets, van muskietennetten en van eten een topprioriteit. Maar ook psychosociale opvang is voorzien.

Op langere termijn wordt een plan opgesteld voor de heropbouw van de getroffen regio. Daarbij zullen de bestaande water- en gezondheidsstructuren nog verder worden versterkt.

Oproep tot giften
Men kan de acties van het Rode Kruis in Myanmar en andere rampgebieden ondersteunen met giften aan Rode Kruis-Vlaanderen op rekening nummer 000-0006566-67 met vermelding "noodhulpfonds".

Mechelen, 7 mei 2008