Vlaamse Overheid

140.000 euro voor drugspreventie in scholen

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

woensdag 7 mei 2008

Vandaag heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere samen met De Sleutel het preventieprogramma "Unplugged" voorgesteld.

Unplugged is een preventieproject dat jongeren van het secundair onderwijs weerbaar maakt ten aanzien van tabak, alcohol en drugs, door middel van interactieve trainingen aan leerkrachten, leerlingen en ouders in de scholen. Minister Vanackere subsidieert De Sleutel vanaf dit jaar voor 140.000 euro, wat het mogelijk maakt om op grote schaal interactieve training in drugpreventie aan leerkrachten te geven.

Voor elke graad van het secundair onderwijs is er een specifiek programma, met telkens didactisch materiaal voor leerling en leerkracht en een interactieve opleiding voor de lesgevers. In de eerste graad is Unplugged een reeks van 12 lessen die in één semester kunnen gegeven worden. De lessen gaan over kennis en attitude, persoonlijke en sociale vaardigheden. Het programma heeft een robuuste wetenschappelijke onderbouw en is een gestandaardiseerd model in negen Europese landen.

In de tweede graad is Unplugged een reeks van interactieve oefeningen die de leerkracht geeft in het kader van een project, bijvoorbeeld een toneelstuk, een boek of een film. De lessen kunnen over een geruime tijd gespreid worden, maar ook gebundeld in een preventieweek worden gegeven.

In de derde graad is Unplugged een aanbod van informatiekaartjes en didactisch materiaal op het internet die geïntegreerd in de lessen worden gegeven. De invloed van drugs op de hersenen hoort bijvoorbeeld thuis in de biologieles; de geschiedenis van ecstasy in de geschiedenisles, de mechanismen van de drugsmarkt in de les economie.

Het Unplugged programma voor de eerste graad is het eerste preventieprogramma in Europa dat wetenschappelijk getest is op zijn effectiviteit bij een steekproef van 7.079 leerlingen. De resultaten zijn uitermate positief. In vergelijking met leerlingen die het programma niet kregen, hebben leerlingen uit een "Unplugged" klas 23% minder kans om cannabis te gebruiken, 28% minder kans om dagelijks te roken, 30% minder kans om dronken te worden. Deze resultaten werden gemeten vier maanden na de lessen. Een follow-up onderzoek liet zien dat deze daling voor alcohol en cannabis na een jaar nog steeds voortduurt.

Het project vermindert het aantal vroege beginners met drugs en vermindert de overgang van experimenteel naar regelmatig drugsgebruik. Zelfs al zouden de effecten op lange termijn verdwijnen, het programma stelt het experimenteergedrag uit. Hoe later jongeren starten met het gebruiken van drugs, hoe kleiner de kans dat dit experimenteren uitgroeit tot probleemgebruik later.

Een Europese onderzoeksgroep maakte ook een berekening van de kosteneffectiviteit. Wanneer je Unplugged geeft aan één klas met ongeveer 30 leerlingen van 13 jaar oud dan voorkom je dat: één leerling een dagelijkse roker wordt en dat één leerling regelmatig dronken zal zijn. (Vergelijking: per 128 patiënten aan wie een medicijn tegen hoge bloeddruk wordt gegeven, wordt één aanval voorkomen. Je moet gedurende 10 jaar 2000 vrouwen screenen op borstkanker, om één fataliteit te voorkomen.)

Dit jaar investeerde minister Vanackere in totaal al 860.000 euro in preventieprojecten rond middelengebruik. Zo start dit voorjaar nog, in een aantal Vlaamse steden, een bewustmakingscampagne waardoor mensen op hun alcoholgebruik werden aangesproken. In de loop van dit jaar wordt een campagne opgestart die zich richt op studenten die via internet een zelftest naar middelengebruik kunnen consulteren. Ook worden in 2008 in Vlaanderen meer dan 115.000 werknemers gescreend op risicovol alcoholgebruik.

In afwachting van een globaal actieplan dat in de loop van dit jaar zal worden opgestart, is nu al gekozen voor een aantal wetenschappelijk onderbouwde projecten die kaderen in de strategieën afgesproken tijdens de gezondheidsconferentie van 2006. Toen werd overeengekomen om tegen 2015 het gebruik van tabak, alcohol en drugs met 25% terug te dringen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be