Vlaamse Overheid

leraren

Arbeidsmarktrapport voorspelt tekort aan leraren

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

woensdag 7 mei 2008
Tussen 2007 en 2010 kondigt zich een tekort aan leraren op de arbeidsmarkt aan. Dat blijkt uit prognoses van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. De vergrijzing van het huidige lerarenkorps is daar in de eerste plaats de oorzaak van. Vooral in het kleuteronderwijs en het secundair onderwijs zal het tekort zich laten voelen. In 2010 zal het tekort opgelopen zijn tot 499 à 595 kleuteronderwijzers en 316 leraren secundair onderwijs. In het lager onderwijs overtreft het aanbod nog net de vraag.

In het kleuteronderwijs zal de vraag de volgende jaren toenemen tot 2599 à 2695 budgettaire fulltime equivalenten (BFT's) . Dit komt door de grote uitstroom van leraren die met terbeschikkingstelling (TBS) of pensioen gaan. De voorbije jaren is het aantal geboorten bovendien toegenomen en is er een betere omkadering in het kleuteronderwijs. Het aanbod in dezelfde periode wordt geschat op 2137 leraren, zodat er sprake is van een tekort. Minister van Onderwijs Vandenbroucke wil het daarom voor scholen mogelijk maken om voor de instaplestijden ook kinderverzorgsters aan te nemen. Daarnaast overweegt hij om het werk van kleuterjuffen vanaf 56 jaar (= TBS-gerechtigd) te verlichten door extra uren kinderverzorging wanneer zij in dienst blijven.

Ook de vraag naar onderwijzers zal de volgende jaren stijgen en in totaal 3239 à 3363 BFT's omvatten. Dit heeft vooral te maken met de vergrijzing van de lerarenpopulatie. Langs aanbodzijde berekende de onderwijsadministratie dat er 3490 onderwijzers beschikbaar zullen zijn voor de arbeidsmarkt. Samen met het tekort van 87 onderwijzers (maart 2007) overtreft het aanbod dus net de vraag.

In het secundair onderwijs komen er de volgende jaren 8438 vacatures bij, vooral door leraren die met pensioen gaan. Het aanbod loopt ongeveer gelijk met naar schatting 8381 nieuwe leraren. Samen met de 259 niet ingevulde plaatsen in de databank van de VDAB komt dit op een tekort van 316 leraren.

Minister Vandenbroucke overlegt momenteel met de vakbonden en de vertegenwoordigers van inrichtende machten over de aanpak van het lerarentekort. Zowel kortetermijnoplossingen als meer structurele maatregelen worden besproken. De minister wil in elk geval dat de scholen over voldoende én bekwame leraren kunnen blijven beschikken.

U vindt het arbeidsmarktrapport op:
www.ond.vlaanderen.be/secundair/arbeidsmarktrapport/AMR_2007.pdf.

Bijlage 1 verduidelijkt de berekeningswijze die gebruikt wordt om na te gaan of er de komende jaren voldoende leraren zullen zijn. _______________________

Een BFT komt niet noodzakelijk overeen met één leraar. Gemiddeld presteert een tijdelijke leraar 70% van een voltijdse betrekking, zodat er 1,4 FTE nodig zijn om een volledige opdracht te vervullen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Leen Muys, persmedewerker kabinet Vandenbroucke (Onderwijs) Tel: 02 552 68 50
GSM: 0479 42 44 23
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be