Gemeente Voerendaal

7/5/2008 - Eikenprocessierups, overlast en gezondheidsklachten.

De gemeente Voerendaal zal de eikenprocessierups dit jaar alleen curatief bestrijden. Dit wil zeggen dat alleen de overlast zal worden bestreden en dat verder het publiek zal worden gewaarschuwd d.m.v. informatieborden op die locaties waar eikenprocessierupsen worden waargenomen.
Verder houdt ze deze locaties en de omgeving waar voorgaande jaren de eikenprocessierups is geconstateerd wekelijks nauwlettend in de gaten. Als blijkt dat de rups aanwezig is, wordt meteen actie ondernomen om de overlast tegen te gaan. In natuurgebieden en bossen zal niet altijd worden overgegaan tot bestrijding wanneer de eikenprocessierups aanwezig is. De mate van overlast zal in deze bepalend zijn in de keuze of hier de rupsen bestreden moeten worden.

De eikenprocessierups
De eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea Linnaeus) is een jaarlijks terugkerend probleem in een groot deel van Nederland. Van mei tot in juli gaan de eikenprocessierupsen op eikenbomen in processieachtige colonnes op zoek naar nieuwe eikenbladeren; vandaar de naam eikenprocessierups. Gedurende deze periode verspreidt de rups brandhaartjes die bij mensen ernstige irritaties en gezondheidsklachten kunnen geven. Ook de eikenbomen kunnen schade oplopen door vraat van de rupsen, zeker wanneer een boom een aantal jaren achter elkaar wordt kaalgevreten.

Hoe kunt u de rups herkennen?
De jonge rupsen hebben een oranje kleur en zijn slechts enkele mm groot op het moment dat ze uit hun eitjes komen. Als ze volgroeid zijn, verandert de kleur in grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. De rupsen kunnen ongeveer 3cm groot worden.

Overlast en gezondheidsrisico's
U kunt van mei t/m augustus in aanraking komen met de brandhaartjes van de rupsen o.a. wanneer men onder besmette bomen doorloopt, of wanneer besmette bomen in de buurt van bebouwing staan. De wind kan er dan voor zorgen dat de haartjes via open ramen naar binnen waaien. Reacties op de aanraking met de brandhaartjes kunnen van persoon tot persoon verschillen. Op de onbedekte huid geven de brandhaartjes een sterk jeukende, rode uitslag. Bij contact met de ogen resulteert dit in rood ontstoken oogwit en een branderig gevoel. Bij inademing van de haren kunnen irritaties en ontstekingen ontstaan van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband en spoel daarna met lauw water. Spoel ook de ogen goed met lauw water. Was zo nodig ook kleren (liefst op 60 °C). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Melden
Mocht u zelf eikenprocessierupsen in bomen tegenkomen, geef dit dan a.u.b. door aan de gemeente, afdeling klantcontacten, telefoonnummer 045-5753399. Na uw melding zal iemand van de gemeente de locatie bezoeken om te bepalen of het inderdaad om de eikenprocessierups gaat. Indien blijkt dat dit inderdaad het geval is worden passende maatregelen genomen om de overlast tegen te gaan.

Indien u op uw eigen perceel te maken krijgt met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur daarvoor een deskundig bedrijf in of vraag hierover advies bij de gemeente.

Informatie
Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups op http://www.minlnv.nl/eikenprocessierups.nl. Ook kunt u met uw vragen over gezondheidsrisico's en klachten terecht bij de GGD, www.ggd.nl.