PvdA Rotterdam


Inburgeraars moeten ook op hoog niveau naar school kunnen

Wo 7 Mei 2008
Inburgeraars moeten ook op hoog niveau naar school kunnen

In Rotterdam is het voor inburgeraars niet mogelijk direct voor een Staatsexamencursus op te gaan. Eerst moet een normale inburgeringscursus worden afgerond, zelfs wanneer de inburgeraar een zeer hoog niveau heeft. Dit kan niet langer en hier heeft de PvdA dan ook schriftelijke vragen over gesteld.

Sinds november 2007 is er weer de mogelijkheid voor alle inburgeraars, dus verplichte en vrijwillige inburgeraars, om zich direct voor te bereiden op de zogenaamde Staatsexamens NT2. Wanneer iemand een NT2 niveau heeft heeft hij grofweg een geschikt taalniveau om een MBO-opleiding te volgen. Dat geldt voor de verplichte én voor de vrijwillige inburgeraars. Vroeger onder minister Rita Verdonk was dit niet mogelijk wat leidde tot een grote bureaucratie en teleurstellingen onder inburgeraars die al wel goed Nederlands kunnen spreken. Zij moeten immers onnodig eerst een tijdrovend en duur examen afleggen.

Minister Vogelaar heeft hier in november 2007 een einde aan gemaakt en verschillende steden hebben hieraan ook gehoor gegeven, zoniet Rotterdam.
Inburgeraars in Rotterdam kunnen niet direct opgaan voor het examen omdat dit niet is opgenomen in de contracten met de taalaanbieders. Dan moeten deze contracten worden herzien, als het in andere steden kan, dan kan het zeker in Rotterdam, zegt PvdA raadslid Peggy Wijntuin. Het gaat om tientallen mensen per jaar die gedemotiveerd raken doordat zij onder hun niveau moeten werken. Je gaat toch ook niet aan een eindexamenkandidaat verplichten lessen aap, noot, Mies te volgen? Daarnaast is het verspilling van belastinggeld, van die inburgeringplaatsen kunnen beter mensen gebruik maken die zich nog echt de basis eigen moeten maken. Mensen genoeg die nog echt moeten inburgeren.

Wijntuin stelt over deze kwestie schriftelijke vragen en spoort de wethouder aan om aan deze situatie binnen de kortst mogelijke termijn een einde te maken.