Artsen zonder Grenzen


foto: Anja Bakowska (links) en Marco van Hal (rechts) Projectland Myanmar: al tientallen jaren een crisis in stilte

De bevolking van het land leeft al sinds 1962 onder een militair regime. In 1989 gaf het regime het land een nieuwe naam, in plaats van Birma heette het land voortaan Myanmar. Tientallen jaren militair bewind hebben de bevolking van Myanmar tot armoede doen vervallen, de burgerlijke vrijheden beperkt en de gezondheidszorg gedecimeerd. De situatie in het land blijft onrustig: er zijn grensgeschillen met Thailand, bevolkingsgroepen zijn achtergesteld en mensen vluchten het land uit vanwege onderdrukking.

Absolute armoede
Er is een gebrek aan geld, mensen, apparatuur en medicijnen. Op het platteland, waar veel mensen in absolute armoede leven, is er nauwelijks sprake van gezondheidsvoorzieningen. Veel kinderen worden niet ouder dan één jaar, de meeste mensen worden niet ouder dan 57 jaar. Malaria, tuberculose en hiv/aids zijn de drie voornaamste doodsoorzaken in het land. Zo'n 60 procent van de bevolking per jaar krijgt malaria, 180 op de 100.000 mensen heeft tuberculose, en naar schatting leven er 330.000 mensen met hiv/aids.*

Rohingya
Vooral de Rohingya, een moslimminderheid in de noordwestelijke staat Rakhine, worden getroffen door het strikte beleid van de overheid. Het staatsburgerschap wordt hen ontzegd, ze hebben maar weinig landbouwgrond tot hun beschikking en mogen niet vrij reizen buiten de directe omgeving van hun dorp. Honderdduizenden Rohingya's leven verspreid door Rakhine, vooral in het noorden van de staat. Al meer dan dertig jaar vluchten Rohingya's van Myanmar naar Bangladesh.

Artsen zonder Grenzen in Myanmar
Artsen zonder Grenzen wil vooral de meest kwetsbaren in Myanmar helpen: mensen in moeilijk bereikbare gebieden, minderheden die geen toegang kunnen krijgen tot gezondheidszorg, de bevolking in grensgebieden. Onze teams werken in de voormalige hoofdstad Yangon (Rangon), in de oostelijke staten Kachin en Shan, en in het westen in Rakhine. Ons werk richt zich vooral op het bieden van basisgezondheidszorg, het behandelen van mensen met malaria, tuberculose (inclusief patiënten die niet meer reageren op één of meer tuberculosemedicijnen), hiv/aids, seksuele overdraagbare aandoeningen (soa's) en ondervoeding. In 2006 hebben onze medewerkers zo'n 1 miljoen consulten uitgevoerd.

Artsen zonder Grenzen is de belangrijkste verstrekker van aidsremmers in het land. Daarnaast geven onze teams ook voorlichting en counseling. Artsen zonder Grenzen behandelt al meer dan tien jaar patiënten met malaria in Myanmar. Onderzoek dat wij daar uitgevoerd hebben, heeft ertoe bijgedragen dat de artemisininecombinatietherapie (ACT, een veel effectievere behandeling dan klassieke malariamedicijnen) door de overheid als standaard over werd genomen.

April 2008


* Cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie