Gemeente Teylingen


Buste Jan Steen naar de gieter

07 mei 2008

PERSBERICHT 6 mei 2008 - De buste van Jan Steen is af in klei. De kunstenaar Jeroen Spijker, bekend van zijn beeld van Ramses Shaffy heeft het grootste deel van de creatie van de buste van Jan Steen gereed. Nu kan de buste van klei naar de bronsgieter. Deze maakt van het beeld in klei een bronzen exemplaar.

Van het klei-exemplaar wordt een mal gemaakt. Deze mal wordt gebruikt om een bronzen buste te maken. Na het gieten moet het beeld uitharden, waarna het beeld afgewerkt wordt. Jeroen Spijker begeleidt het proces van patineren om het beeld helemaal perfect af te werken. De planning is om het beeld in het najaar van 2008 te onthullen.

Jan Steen

De beroemde schilder Jan Steen heeft van 1658 tot 1660 in Warmond gewoond aan de Jan Steenlaan nr. 36. De buste komt tegenover zijn voormalige woonhuis en atelier. Voor zover na kon worden gegaan is dit de enige buste van Jan Steen in Nederland. Het is dus een unieke gebeurtenis.

Kunstenaar

De buste wordt gemaakt door de kunstenaar Jeroen Spijker, die eerder al het beeld van Ramses Shaffy, Pim Fortuyn, ZKH Prins Bernhard en Marten Toonder heeft gemaakt. Jeroen Spijker heeft zijn atelier in Leiden. Zijn werk bevindt zich in diverse collecties in binnen- en buitenland, zoals het Prentenkabinet Universiteit Leiden, Collectie Universiteit Tilburg, Museum Mauritshuis Den Haag, Stadsschouwburg Amsterdam en vele particuliere- en bedrijfscollecties.

Jan Steen in Klei

V.l.n.r. de kunstenaar Jeroen Spijker, de buste van Jan Steen, de heren J. Renes en W. Kroesbergen (namens een aantal ondernemers in Warmond bieden zij het beeld aan) en wethouder B. Homan.

Spectaculaire onthulling

De gemeente heeft ideeën over een spectaculaire onthulling van het beeld, in het najaar van 2008. Daarvoor zijn veel mensen nodig die Jan Steen heten. Iedereen die dus Jan Steen heet, kan zich melden bij de gemeente Teylingen, via dit formulier of 0252 - 783 300. Tot nu toe heeft slechts één Jan Steen zich gemeld!

Schenking
Teylingen krijgt de buste van Jan Steen aangeboden van een groep bedrijven in Warmond, nl. Greenib Onroerend Goed, eigenaar/ontwikkelaar van het business park `De Wetering' samen met de daar gevestigde bedrijven O'neill, MCS-Arbo, Stichting Oogheelkunde en D-Plus consultants.