Socialistische Partij Rotterdam

Palestina: beeldvorming en werkelijkheid

07-05-2008 * Op woensdagavond 21 mei vindt in Rotterdam een debat plaats over Palestina; over macht, manipulatie en internationaal recht, met onder andere Dries van Agt en de Amerikaanse schrijver Norman Finkelstein. Om 20.00 uur, in Arminius, Museumpark 3 (op de hoek van de Westersingel, tegenover museum Boymans).

Zestig jaar na de stichting van de staat Israël blijft het conflict om Palestina de wereld in haar greep houden. Historisch schuldbesef, religieuze banden en culturele vooringenomenheden schermden de westerse wereld lang af voor de ruwe realiteit van kolonialisme, onderdrukking en schending van het internationale recht. Dit scherm wordt langzaam maar zeker opgetrokken zodat de pijnlijke werkelijkheid achter de beeldvorming zichtbaar wordt. Door de strijd van de Palestijnen, maar ook de inzet van critici als Norman Finkelstein en Dries van Agt.

Norman Finkelstein woont in New York en is schrijver van een vijftal boeken waaronder de opzienbarende bestseller The Holocaust Industry en Beyond Chutzpah. Momenteel werkt hij als onafhankelijk onderzoeker aan een boek met de werktitel The End of Israel?. Zie ook www.normanfinkelstein.com.

Dries van Agt is oud-premier van Nederland en oud-hoogleraar strafrecht. Van Agt heeft de laatste jaren regelmatig gepubliceerd over de Palestijnse zaak. Ook hij werkt momenteel aan een nieuw boek over Palestina (zie ook www.DriesVanAgt.nl.

Bert Cremers, oud-fractievoorzitter PvdA in de gemeenteraad van Rotterdam en huidig deelraadsvoorzitter in Hillegersberg-Schiebroek is de gespreksleider.

In: Arminius, Museumpark 3. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Toegang gratis. De voertaal deze avond is Engels.

De avond is een initiatief van de Stichting Palestina/PKR en het Nederlands Instituut Palestina-Israël in samenwerking met SP Rotterdam, COS Rotterdam-Rijnmond en Arminius en mede naar aanleiding van de medische campagne Gaan voor Gaza; maak Gaza gezond. Meer info: Stichting Palestina Rotterdam, e-mail rotterdamvoorpalestina@hotmail.com, telefoon 06 53336863 (Benji de Levie)