AzG: teams bieden hulp in hoofdstad Yangon van Myanmar (Birma)

07/05/2008 13:38

Artsen Zonder Grenzen

Amsterdam, 7 mei 2008 - Artsen zonder Grenzen zorgt voor schoon drinkwater, plastic zeil en jerrycans voor 5.000 mensen in de Myanmarese hoofdstad Yangon. Gisteren hebben teams 1.000 mensen voorzien van weekrantsoenen rijst, gedroogde bonen en bakolie in de voorstad Twantey, ten zuiden van Yangon.

In Twantey komt malaria en dengue (knokkelkoorts) regelmatig voor. De teams zullen in de komende dagen ook muskietennetten uitdelen aan de bevolking.

Direct na de cycloon van afgelopen zaterdag begon Artsen zonder Grenzen met het verkennen van de getroffen gebieden in en rond Yangon. De teams, die zich vrij kunnen bewegen, schatten dat in de voorsteden Daala en Twantey, waar zo'n 300.000 mensen wonen, 80 procent van de gebouwen verwoest is. Grote delen staan nog een meter onder water. De bevolking is naar kloosters en scholen gevlucht, waar ze geen voedsel of schoon drinkwater hebben. Het feit dat de mensen zo verspreid hun toevlucht gezocht hebben, maakt het bieden van hulp moeilijk. Tegelijkertijd wordt de bevolking steeds afhankelijker van voedselhulp, nu de prijzen van rijst verdrievoudigd zijn in de afgelopen dagen. Ook ander voedsel is schaars.

Een aantal teams verkent de situatie in de zwaar getroffen regio zuidwestelijk van Yangon. Zij melden dat de mensen voorlopig overleven met de resten van hun voedselvoorraden en met bamboe hun huizen proberen te herbouwen.

'We breiden onze verkenningen uit om zoveel mogelijk mensen met onze noodhulp te bereiken", zegt Marcel Langenbach, coördinator van de noodhulpafdeling van Artsen zonder Grenzen in Amsterdam. 'We hebben de klinieken van ons hiv/aids en tuberculoseproject in Yangon snel weer kunnen openen, zodat we gewonden kunnen opvangen. Onze teams in het zuidwesten zijn hard bezig een hulpoperatie op te zetten, waarbij ze zich in eerste instantie voornamelijk zullen richten op schoon drinkwater, om ziekten te voorkomen.'

Artsen zonder Grenzen heeft twintig internationale medewerkers staan klaar om de teams in Myanmar te versterken. Verder bereidt de organisatie een vlucht voor met 40 ton hulpmateriaal vanuit Europa.