Gemeente Woerden

Wethouder Annet van der Woude stapt op

07 mei 2008
De Woerdense wethouder mw B.A. (Annet) van der Woude-Ekker heeft vanmorgen met onmiddellijke ingang haar ontslag ingediend. De aanleiding was een gebleken gebrek aan vertrouwen in haar functioneren vanuit de raad. De wethouder acht het ontbreken van voldoende steun desastreus voor een verder functioneren.
Annet van der Woude was in deze collegeperiode als portefeuillehouder van het programma Woerden Jong verantwoordelijk voor Onderwijs, Jeugdbeleid, Jeugdzorg en de coördinatie Jong. In het vorige college van B&W was zij vijf jaar verantwoordelijk voor de portefeuille Verkeer, Milieu, Openbare Werken en Landelijk Gebied. Sinds 2003 was zij tevens loco-burgemeester. Daarvoor was zij gedurende 9 jaar lid van de gemeenteraad van Woerden.

Annet van der Woude is teleurgesteld over de manier waarop haar bestuurlijke inzet de laatste tijd door sommigen wordt beoordeeld. "Met name het ter discussie stellen van mijn integriteit heeft me zwaar getroffen. Ik heb me altijd met hart en ziel en naar eer en geweten ingezet voor de publieke zaak. Nu ik merk dat het persoonlijke functioneren de zakelijke benadering van onderwerpen uit mijn programma in de weg staat is het voor mij duidelijk dat het in het belang van de zaak is dat een ander het stokje overneemt."

Het college van Burgemeester en Wethouders beschouwt de stap van de wethouder als een ernstig verlies. "Er is geen enkel verschil van inzicht binnen het college over de dossiers die de wethouder heeft aangestuurd. Maar wij begrijpen dat de vermenging van persoonlijke en politieke kritiek te heftig is geworden. Wij betreuren dat zeer" aldus burgemeester Hans Schmidt."Binnen het college is er grote waardering voor de manier waarop de wethouder gefunctioneerd heeft."

Ook fractievoorzitter Bernard de Jong van het CDA betreurt de stap van de wethouder. "Ik respecteer haar keuze. Wij hebben ons tot het uiterste ingespannen om de wethouder te behouden, want er is geen inhoudelijk verschil van inzicht. Maar we begrijpen dat de rek er uit is. Wij zullen ons beraden op de ontstane situatie. Wij nemen straks afscheid van iemand met een grote bestuurlijke ervaring die veel voor de inwoners van Woerden heeft betekend."

De taken van de wethouder worden conform de bestaande vervangingsregeling tijdelijk overgenomen door wethouder Marjan Haak-Griffioen (ChristenUnie).

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |