De Haagse Hogeschool

Initiatieven De Haagse Hogeschool in Haagse prachtwijken gebundeld

De woon- en leefomstandigheden van bewoners in de oudere wijken staan sterk in de belangstelling. Regering, gemeenten, woningcorporaties en tal van andere partijen maken plannen om te investeren in de verbetering van kansen en omstandigheden. Na het aantreden van het huidige kabinet in februari 2007 zijn veertig wijken geselecteerd waarop de aandacht wordt geconcentreerd, in de volksmond prachtwijken genoemd.

In Den Haag zijn vier van deze prachtwijken geselecteerd waarin de omvang en aard van de problemen nogal verschillen: de Stationsbuurt, de Schilderswijk, Transvaal en Zuidwest. In 2007 is voor elk van deze wijken een wijkactieplan opgesteld waarin de uiteenlopende maatregelen zijn opgesomd.

De hogescholen van Nederland en de HBO-raad hebben de minister van Wonen, Wijken en Integratiebeleid (WWI) laten weten dat zij ook willen bijdragen in de coalitie van overheid, marktpartijen en maatschappelijke instellingen. Ze willen méédoen aan het verbeteren van de woon- en leefsituatie in de wijken. Ook De Haagse Hogeschool doet mee.

Met uitwisseling van kennis en ervaringen tussen stad, wijk en school, kan de hogeschool méér betekenen voor de stad, en krijgen studenten meer voeling met de maatschappelijke problemen en kansen in hun directe leer- en leefomgeving. Op dit moment wonen 1300 studenten van onze hogeschool in één van de vier wijken. Ook ontwikkelt zich bij de verschillende lectoraten aan de hogescholen een vorm van praktijkgericht onderzoek waarbij de verbinding tussen stad en school wordt versterkt.

In âDe Haagse catalogus Prachtwijkenâ zijn alle initiatieven van De Haagse Hogeschool in de geselecteerde Haagse prachtwijken gebundeld. De catalogus is niet samengesteld om te etaleren dat er âal veel op dit gebied gebeurtâ, maar is vooral bedoeld om het denken aan meer of andere mogelijkheden te stimuleren.

Tijdens het jaarcongres 2008 van de HBO-raad op donderdag 24 april overhandigde lector Grootstedelijke Ontwikkeling Vincent Smit het eerste exemplaar van deze catalogus aan Annet Bertram, gemeentesecretaris van de gemeente Den Haag. Indien u één of meerdere exemplaren van de catalogus zou willen bestellen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van het lectoraat Grootstedelijke Ontwikkeling op 070-4458294 of via a.l.legters@hhs.nl