ABVAKABO FNV

Geen versoepeling ontslag ambtenaar

Krantenkoppen en journaals suggereren dat gemeenteambtenaren makkelijker kunnen worden ontslagen. Dit is absoluut onjuiste berichtgeving. Eerder is sprake van het tegendeel. De uitkeringsrechten voor mensen met lange dienstverbanden worden versoberd. Dit is onvermijdelijk, omdat we verplicht zijn wijzigingen in de WW door te voeren. De WW is verkort in duur (van 60 maanden naar 38 maanden). ABVAKABO FNV heeft dit moment aangegrepen om een aantal andere zaken beter te regelen.
Wat is er aan de hand ?

Per 1 juli a.s. geldt een nieuw bovenwettelijk systeem bij werkloosheid in de cao-gemeente. Vijf hoofdlijnen vallen daarbij op:


1. Arbeidsongeschikten krijgen meer ontslagbescherming. Dit was 2 jaar, het wordt 3 jaar !


2. Iedereen heeft recht op een zogenoemde re-integratiefase (minimaal 4 en maximaal 12 maanden). In deze periode moet de werkgever er alles aan doen om de ambtenaar van werk naar werk te begeleiden. De re-integratiefase komt bovenop de lokale termijnen (vaak 1 tot 2 jaar) die we afspreken voordat ontslag kan plaatsvinden. Het kan dus tot drie jaar oplopen voordat ontslag plaatsvindt. De medewerker behoudt zijn volledige inkomen in deze periode. Als de werkgever onvoldoende doet, wordt de re-integratiefase verdubbeld. We hechten eraan dat er meer wordt geïnvesteerd in het voorkomen van werkloosheid.


3. Ambtenaren met lange dienstverbanden hebben iets minder bovenwettelijke rechten (als gevolg van wetswijziging in WW onvermijdelijk). Ambtenaren met kortere dienstverbanden hebben iets meer bovenwettelijke rechten. In alle gevallen behouden ambtenaren meer rechten dan in de private sector. Een plus op de uitkering en een plus op de uitkeringsduur.


4. De ontslagregels worden NIET versoepeld! Je zou zelfs kunnen stellen dat ze aangescherpt zijn. Arbeidsongeschikten worden namelijk een jaar langer beschermd en voor iedereen geldt straks dat ze pas ontslagen kunnen worden, nadat de werkgever er in een re-integratiefase alles aan gedaan heeft om ambtenaren van werk naar werk te begeleiden.


5. We hebben een overgangsrecht afgesproken voor medewerkers met 20 dienstjaren of meer. Zij behouden de oude rechten.

Al deze afspraken stonden in het akkoord van de cao-gemeente. Eind februari 2008 is dat akkoord door de leden van ABVAKABO FNV met 88 procent van de stemmen goedgekeurd. Vorige week zijn de cao teksten afgerond. Er is dus niets nieuws onder de zon.

Lees ook de nieuwsbrief Gemeenten 6 mei 2008