Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 7 mei: persberichten

7-5-2008 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de besluiten van B&W van 29 april.

Kortsluiting in transportkabel oorzaak stroomstoring

De stroomstoring op 2 oktober 2007 in Delfzijl en Farmsum blijkt te zijn veroorzaakt door kortsluiting, zo blijkt uit een rapportage van Essent Netwerk BV, die op verzoek van het college is opgesteld. De kortsluiting is waarschijnlijk een gevolg van een beschadiging opgelopen bij eerdere graafwerkzaamheden. Waarschijnlijk heeft zich een aantal kortsluitingen achter elkaar voorgedaan, waardoor in een groter gebied dan alleen dat van de ene transportkabel, de stroom uitschakelde.

In totaal kwamen ruim 7700 aansluitingen enkele uren zonder stroom te zitten, waarvan 98 industriële gebruikers op het bedrijventerrein. Het getroffen netwerkdeel wijkt overigens qua techniek en betrouwbaarheid niet af van andere delen. Het college heeft samen met de andere 24 Groninger gemeenten eind 2007 een plan vastgesteld hoe om te gaan met stroomuitval. Immers de uitval van nutsvoorzieningen is een van de ramptypen die door Crisismanagement Groningen worden onderscheiden. Hieruit vloeit voort dat het college nog een inventarisatie laat opstellen welke vitale gebouwen zich in de gemeente bevinden. Vitaal wil zeggen dat een gebouw een cruciale rol heeft bij het voorkomen van levensbedreigende omstandigheden of bij het beschermen van de openbare orde.

De inventarisatie zal deel gaan uitmaken van de risicokaart en ook ter beschikking komen van de netwerkbeheerder. De rapportage wordt op verzoek toegezonden aan de Commissaris van de Koningin van de provincie Groningen.

Gemeente voert milieutaken goed uit

Het college heeft het milieujaarverslag vastgesteld. In het verslag staat dat Delfzijl haar verplichte milieutaken goed heeft uitgevoerd. Ook de handhaving van de milieuregelgeving wordt op adequate wijze uitgevoerd. Een audit van de Provincie Groningen, in het kader van interbestuurlijk toezicht, heeft dit bevestigd. In het milieuverslag wordt verslag gedaan van beleid, vergunningen en handhaving op het gebied van algemeen milieuzaken, bodem, water, lucht, geluid, afval en gezondheid.

In het verslag staat onder andere dat de gemeente in 2007 288 bedrijfsbezoeken heeft afgelegd (inclusief 81 hercontroles). Het aantal hercontroles daalt, wat wijst op verbeterd naleefgedrag van de inrichtingen. Verder werden er 52 milieuklachten van burgers over bedrijven gemeld en afgehandeld. Wat betreft de aanpak van bodemvervuiling loopt de gemeente achter op de planning, maar is het streven om in 2010 75 procent van alle locaties waar bodemvervuiling wordt vermoed te hebben onderzocht. In totaal gaat het om zon 500 locaties. In 2030 moeten alle locaties zijn gesaneerd.

Voorts is in 2007 1 bezinkbassins geplaatst om vaste deeltjes in het afvalwater te laten bezinken en te voorkomen dat deze in het oppervlaktewater terecht komen. De afgelopen jaren zijn er 17 bassins geplaatst om te voldoen aan de milieuwetgeving. Het aanbod van afval is vergeleken met 2006 ongeveer gelijk gebleven. Het aandeel gft daalde licht. In 77 % van de gevallen werd afval bij de bron gescheiden. Een daling tov 2006 (80 %), wat aangeeft dat het belangrijk blijft inwoners erop te wijzen dat het scheiden van afval belangrijk is en blijft.

College stelt geld voor dorpen beschikbaar

Het college van B&W stelt voor 2008 een bedrag van 85.000 euro beschikbaar voor de dorpen in de gemeente. Hiermee kunnen de dorpsverenigingen aan de slag met concrete projecten in hun omgeving en het ontplooien van kleinschalige initiatieven op het gebied van welzijn, cultuur(historie), gezondheid, sport, recreatie, educatie, natuur of milieu.

Aan de projecten worden wel voorwaarden gesteld. Zo mogen er geen commerciële belangen mee verbonden zijn, de bewoners van de dorpen moeten erbij betrokken zijn en er mogen geen structurele, fysieke maatregelen in de openbare ruimte worden gerealiseerd die vallen onder de reguliere taken van de gemeente. Samen met de gebiedsregisseurs zal steeds worden gekeken of de initiatieven passen binnen de kaders van bestaand beleid en afspraken. Het is de bedoeling om met de pilot ervaring op te doen en een toetsingskader op te stellen voor het beoordelen van projecten.

Elk dorp krijgt 4.000 euro ter beschikking plus een bedrag van 3,30 euro per inwoner. Aan het eind van het jaar wordt bekeken in hoeverre de dorpen structureel over een eigen budget kunnen gaan beschikken. De pilot vloeit onder andere voort uit het plan van Aanpak Herstel Vertrouwen, het beleidskader Dorpen uit 2003 en de notitie Bouwen aan Sociaal Delfzijl.

Jaarverslag Waddenmodel RMC Noord Groningen 2007:

Goed resultaat gezamenlijke aanpak voortijdig schoolverlaten

De samenwerkingspartners in het Waddenmodel Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaten (RMC) Noord-Groningen hebben in het schooljaar 2006-2007 een goed resultaat geboekt. Dat staat in het jaarverslag 2007 van de samenwerkingspartners.

Er zijn in totaal 480 schoolverlaters zonder startkwalificatie (diploma op minimaal niveau 2 mbo of HAVO) geregistreerd bij het RMC Delfzijl. 317 schoolverlaters zijn opgenomen in het Waddenmodel-traject, hiervan is 82 procent (260 jongeren) herplaatst naar onderwijs en werk. Het Waddenmodel scoort hoger dan het landelijke gemiddelde.

De gemeente Delfzijl is, als contactgemeente, verantwoordelijk voor de uitvoering van het RMC. De gemeente werkt samen met Appingedam, Loppersum, Eemsmond, Winsum, Bedum en De Marne. In het kader van het Waddenmodel RMC Noord-Groningen wordt de aanpak van voortijdig schoolverlaten uitgevoerd in nauwe samenwerking met de afdelingen (inter)gemeentelijke Sociale Zaken/Diensten, Centra voor Werk en Inkomen (CWI) in Delfzijl en Winsum en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Voor het komende jaar wordt verder ingezet op het aanpakken van voortijdig schoolverlaten. Verder staat er een aantal belangrijke ontwikkelingen op de agenda, zoals de aanpak van de startkwalificatieplicht en de samenwerking met Bedrijfs Verzamel Gebouwen (CWI, UWV en Sociale Dienst onder één dak) en de werk-leerloketten. Het jaarverslag wordt ter informatie voorgelegd aan de gemeenteraad.

Architectenbureau Klein gaat Brede School Noord ontwerpen

De toekomstige gebruikers en het college hebben ingestemd met het Programma van Eisen Brede School, Multifunctioneel Centrum en Sporthal in Delfzijl Noord. Dit betekent de start van de ontwerpfase van de Brede School Noord. Architectenbureau Klein in Groningen is geselecteerd om op basis van het Programma van Eisen (PvE) het ontwerp te maken.

Het PvE omschrijft de eisen waaraan alle verschillende ruimten van de Brede School Delfzijl Noord aan uit moeten voldoen, zoals onder andere het benodigde aantal vierkante meters per leerling, de situering en grootte van de verschillende ruimtes, en de technische installaties. In samenspraak met de gemeente en de toekomstige gebruikers, zoals onder andere het onderwijs, de kinderopvang, de peuterspeelzalen, sportclubs en de etnische zelforganisaties is een PvE opgesteld die door alle partijen wordt gedragen.

104.500 euro voor onderhoud en onderwijskundige vernieuwingen GBS Het Baken

De gemeente stelt 104.500 euro beschikbaar voor onderhoudswerkzaamheden en nieuwe voorzieningen voor de Gereformeerde Basisschool Het Baken in Delfzijl.

Het gaat onder andere om groot onderhoud aan het schoolterrein en aan het gebouw, zoals renovatie van de toiletten en het aanbrengen van systeemplafonds. De werkzaamheden worden uitgevoerd in combinatie met het aanbrengen van onderwijskundige vernieuwingen, waardoor de functionaliteit van de school wordt verbeterd. Er worden ruimten gerealiseerd voor het behandelen van kinderen met leer- en/of ontwikkelingsproblemen (remedial teaching) en individuele begeleiding. Verder komen er ICT-werkhoeken voor de leerlingen.

Overige

Nieuwe halte Delfzicht Ziekenhuis

Gemeente gaat toegankelijkheid openbaar vervoer vergroten

Woensdag 14 mei 2008 wordt om 10.00 uur, voor de hoofdingang van het Delfzicht Ziekenhuis, op feestelijke wijze de nieuwe bushalte voor de Servicebus in gebruik genomen. De openingshandeling wordt verricht door Roel van der Molen, wethouder Verkeer & Vervoer van Delfzijl en Paul van der Wijk, algemeen directeur van het Delfzicht Ziekenhuis.

De halte werd onlangs als een van de eerste in de gemeente verhoogd. Verhoogde haltes moeten het openbaar vervoer toegankelijker maken voor mensen die bijvoorbeeld gebruik maken van een rollator.

De komende twee jaar worden 46% van alle bushaltes in de provincie Groningen opgehoogd naar 18 centimeter. Zowel de Provincie Groningen als het Rijk stellen voor het aanpassen van de haltes subsidies beschikbaar. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen moet de gemeente de komende twee jaren 63 bushaltes verhogen. Vijf daarvan, waaronder de halte bij het ziekenhuis, zijn inmiddels gereed.