PvdA Europees parlement


Meer rechten voor Europese ondernemingsraden

7 mei 2008

Jan Cremers Er is snel nieuwe Europese wetgeving nodig die Europese bedrijven verplicht hun werknemers beter te informeren en te raadplegen.

Dat stelt de sociaal-democratische fractie (PES) in het Europese Parlement vandaag. Aan commissaris Spidla wordt gevraagd dringend werk te maken van de herziening van de richtlijn die de rechten van Europese ondernemingsraden vastlegt.

" De afgelopen jaren hebben bedrijven die over Europese grenzen heen werken te vaak hun werknemers slecht geïnformeerd over bijvoorbeeld geplande herstructureringen. De informatie verschilt zelfs soms per land, per directie. Europese ondernemingsraden zijn nodig om het sociaal overleg deskundig te kunnen voeren, op hetzelfde niveau als de Europese centrale directies", zegt Jan Cremers, gloednieuwe PvdA-europarlementariër. Hij wordt tijdens de plenaire zitting in Brussel deze week officieel geïnstalleerd als nieuw lid van het Europees Parlement. Hij vervangt Edith Mastenbroek die haar zetel opgaf vanwege medische redenen.

De bestaande richtlijn dateert uit 1994. De Europese Commissie heeft tot nu toe gewacht op voorstellen vanuit het overleg van Europese vakbonden en werkgeversorganisaties. Concreets is daar nog niets uitgekomen.

"De Europese Commissie moet niet blijven wachten, maar zelf het initiatief nemen", vindt Cremers, "Er zijn tenslotte ook voorbeelden van goed overleg tussen centrale directies en Europese ondernemingsraden, waar we lering uit kunnen trekken."

Hij stelt daarom eurocommissaris Spidla onder meer voor het volgende op te nemen in de nieuwe wetgeving: het recht op voorbereidingsbijeenkomsten en nabesprekingen, mogelijkheden en middelen voor scholing en ondersteuning van de ondernemingsraadsleden en strikte eisen op het gebied van de naleving van de richtlijn.