Essent en INEOS Oxide openen Inesco WKK-centrale in Zwijndrecht (B)

07/05/2008 15:00

Essent N.V.

Antwerpen, 7 mei 2008 - Vandaag wordt in Zwijndrecht de Inesco WKK-Centrale officieel geopend. De centrale van 135 MW combineert een uitzonderlijk hoog rendement(1) met minimale emissies en functioneert volledig op maat van de behoeften van chemiebedrijf INEOS Oxide. Zij is daarmee uniek in België.

De Inesco Warmtekrachtkoppelingscentrale(2), eigendom van energiebedrijf Essent, werd gebouwd op de terreinen van chemiebedrijf INEOS Oxide te Zwijndrecht (Antwerpen Linkeroever).

De centrale produceert elektriciteit, stoom (warmte) en gedemineraliseerd water. INEOS Oxide neemt elektriciteit en gedemineraliseerd water af, maar bovenal de volledige hoeveelheid geproduceerde stoom (warmte) tot 230 ton per uur. Het leeuwendeel van de opgewekte elektriciteit wordt door Essent echter aan het Belgische net geleverd. Met haar capaciteit van 135 MW biedt de centrale ruim voldoende elektriciteit om in de behoefte van alle huishoudens in een stad als Antwerpen te voorzien.

Een staaltje van technische flexibiliteit
Met het Inesco-project toont Essent zijn technische flexibiliteit: de centrale combineert hoog rendement met minimale emissies en functioneert bovendien volledig op maat van de behoeften van INEOS Oxide.

Het principe van de gelijktijdige opwekking van stoom en elektriciteit is goed voor een besparing van 75.000 ton CO2/jaar(3). Daarmee levert deze centrale een belangrijke bijdrage aan het bereiken van de vermindering van CO2-emissie waartoe België zich in het kader van het Kyoto-verdrag heeft verplicht.

Door haar opzet beschikt de centrale ook over een zeer grote productieflexibiliteit. De stoomproductie kan variëren tussen 0 en 230 ton/uur, wat toelaat om optimaal in te spelen op de behoeften van het bedrijfsproces van afnemer INEOS Oxide. Dat is een van de redenen waarom het bedrijf, na een grondige technische en economische analyse, voor Essent koos om een milieuvriendelijke WKK-centrale op haar terrein te realiseren.

Hans Casier, CEO van INEOS Oxide, licht toe: "Essent overtuigde in meervoudig opzicht: een technisch solide concept met veel flexibiliteit, de beste economische voorwaarden en een ruime expertise in de bouw en de exploitatie van WKK-installaties in een chemische omgeving". Erwin Van Laethem, gedelegeerd bestuurder van Essent Belgium, bevestigt: "De centrale is een illustratie van de wil van Essent om te investeren in een hoogwaardige dienstverlening aan zijn industriële klanten."

Streven naar meer lokale aanwezigheid
Erwin Van Laethem benadrukt dat de nieuwe centrale van ruim 130 miljoen euro past in het streven van zijn bedrijf naar een versterkte lokale aanwezigheid - met eigen productie-capaciteit of via partnerships op lange termijn. Zo verbond Essent zich er vorige maand nog toe om in totaal 2,1 TWh groene stroom af te nemen bij Electrawinds (Oostende) in de komende 15 jaar. Kort voorheen werd een samenwerking gestart met het windmolenpark van Fosses-la-Ville in de provincie Namen.

Ambitieuze doelstellingen voor de toekomst
Gesteund door zijn recente realisaties wil Essent in België doorgaan op de ingeslagen weg. Erwin Van Laethem: "Wij willen op de consumentenmarkt een volledig groene en duurzame portefeuille aanbieden. Daarnaast willen wij onze rol in de zakelijke markt blijven spelen. Ook daar neemt, in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, de vraag naar 'propere' energie gevoelig toe. Zelfs al is er vandaag onvoldoende capaciteit om iedere grootverbruiker van groene stroom te voorzien, dan nog zijn centrales van het Inesco-type omwille van hun efficiëntie vele malen schoner en milieuvriendelijker dan de traditionele centrales."

Essent wil nu zijn WKK-expertise doortrekken naar kleinschaliger projecten. Het bedrijf deed in Nederland via de overgenomen Westland-Groep reeds heel wat ervaring op in schone, efficiënte energieproductie op middelgrote en kleine schaal. Mini-WKK's en zelfs micro-WKK's zijn in Nederland reeds het voorwerp van gunstig verlopen experimenten. Dus acht Essent Belgium de markt rijp voor vergelijkbare initiatieven in ons land.

Essent Belgium blijft voor de onmiddellijke toekomst alvast op zoek naar verdere opportuniteiten en wil waar mogelijk verder investeren. "Wij willen actief blijven inspelen op alle opties voor samenwerkingen of investeringen die zich aandienen," besluit Erwin Van Laethem.

Over Essent Belgium
Essent Belgium (www.essent.be), is actief op de Belgische energiemarkt sinds eind 2001 als officieel vergunde leverancier van elektriciteit en aardgas in de 3 Belgische gewesten (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) met een omzet van 253 miljoen Euro in 2007 en 130 werknemers.

Over Essent Groep
Essent is met een jaaromzet in 2007 van 7,4 miljard Euro het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent levert elektriciteit, gas en warmte aan huishoudelijke en zakelijke klanten. Essent is actief in de gehele energieketen: van de productie van energie tot en met de levering aan eindverbruikers. De onderneming beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar heeft inmiddels ook een aanzienlijke marktpositie opgebouwd in Duitsland en is in toenemende mate actief in België. De milieutak van het concern verwerkt afval tot energie en reststromen. Bij Essent werken circa 11.000 mensen. Essent heeft zich - sinds de introductie van haar product Groene Stroom in 1995 - ontwikkeld tot grootste producent van duurzame energie in de Benelux. Daarbij maakt Essent hoofdzakelijk gebruik van twee bronnen: biomassa en wind. Nadere informatie: www.essent.nl.

Over INEOS Oxide
INEOS groeide sinds zijn ontstaan in 1998 uit tot het derde grootste chemieconcern ter wereld. Het telt wereldwijd 72 fabrieken en 16.000 werknemers. INEOS is een niet beursgenoteerd bedrijf dat groeit door verwervingen en investeringen. 10% van het bedrijf is in handen van de werknemers. INEOS telt 19 divisies. INEOS Oxide in Zwijndrecht produceert ethyleenoxide, glycol en specialiteitchemicaliën en is de commerciële draaischijf voor heel Europa.

Voetnoten:

1. Totaalrendement bij gemiddelde stroomproductie : 80%.
2. "Inesco" staat voor "INEOS - Essent - Cogeneration".

3. In vergelijking met gescheiden opwekking.





http://www.essent.nl


Noot voor de redactie:

Noot aan de redactie (