Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

7 mei 2008
Vier UM-opleidingen aan kop in Duitse ranking

Nadat vorig jaar al de Psychologieopleiding van de Universiteit Maastricht deelnam aan de Duitse ranking van het Centrum für Hochschulentwicklung (CHE), volgen dit jaar ook de opleidingen Economie, International Business en European Studies. Op diverse deelgebieden, maar ook op het gebied van de `gehele studiesituatie' scoort de UM in de koplopergroep van alle beoordeelde universiteiten. De ranking werd vandaag uitgebracht door de Duitse krant Die Zeit. De Universiteit Maastricht is de enige Nederlandse universiteit die deelneemt aan de Duitse ranking.

De CHE-ranking komt tot stand aan de hand van algemene informatie van de universiteit zelf, enquêtes onder studenten door het CHE en een beoordeling van de publicaties en citaties door het Centre for Science and Technology Studies. In totaal worden ruim 250 universiteiten en hogescholen langs de lat gelegd.
Op nagenoeg alle beoordeelde gebieden scoren de vier UM-opleidingen bovengemiddeld of gemiddeld. Bovengemiddeld scoren ze alle vier op bijvoorbeeld op het studentenoordeel over de aangeboden programma's en de organisatie van de studie. European Studies is opgenomen binnen het CHE-cluster Political Science.
Via de CHE-website kunnen studiekiezers aangeven wat zij belangrijk vinden bij de keuze voor een universiteit, waarna ze een advies krijgen over de universiteiten die het beste passen bij dit profiel. Het CHE richt zich vooral op Duitse universiteiten, maar streeft ernaar ook meer en meer buitenlandse universiteiten te betrekken. De Universiteit Maastricht vindt het belangrijk deel te nemen aan buitenlandse rankings. In Nederland loopt de universiteit al jaren mee in de top van hoger onderwijsrankings, maar gezien de internationale ambities en kwaliteiten gaat de UM ook graag de internationale vergelijking aan. In de loop van de komende jaren wil de UM steeds meer van haar opleidingen laten opnemen in de CHE-ranking. Aangezien niet alle disciplines door het CHE tegelijkertijd worden beoordeeld, kan dat niet allemaal op hetzelfde moment.
De volledige ranking is te lezen op de website: http://ranking.zeit.de/che9/CHE_en

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Femke Kools, tel. 043 3885230, e-mail Femke.kools@ssc.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Leading in Learning
Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.