Politie Midden- en West Brabant

Gewapende overval 67-jarige Oosterhoutse opgelost

OOSTERHOUT NB, 7 mei 2008

Gewapende overval 67-jarige Oosterhoutse opgelost

OOSTERHOUT: Met de arrestatie van vijf Oosterhoutse jongens in de leeftijd van 14 tot 16 jaar heeft de politie de overval op een 67-jarige Oosterhoutse op de Julianalaan op 16 januari jl., de bedreiging van een 48-jarige Oosterhoutse en twee woninginbraken opgelost. Een van de verdachten die bij alle zaken betrokken is geweest, een 16-jarige Oosterhoutse knul, zit nog in voorlopige hechtenis. De andere verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten. De zaak kwam aan het rollen doordat één van de verdachten, een 14-jarige jongen, zichzelf bij de politie meldde.

Een 14-jarige Oosterhoutse jongen meldde zich op 17 april jl. bij de Oosterhoutse politie. De jongen vertelde de agenten dat hij een overval op een bejaarde Oosterhoutse niet langer met zijn geweten kon verenigen. De knaap doelde daarbij op een ernstige beroving die op 16 januari jl. plaats vond op de Julianalaan. Hij had die vrouw samen met een 16-jarige knul beroofd. Het slachtoffer liep met haar hondje op het trottoir. Nabij de kruising met de Wilhelminalaan liep een jongen die voor haar ging staan. Hij had een op een vuurwapen gelijkend voorwerp vast en hield dat dreigend in haar richting. Op enig moment kwam er nog een tweede dader bij staan. Plotseling sloeg de jongen die het vuurwapen in zijn handen had, haar enkele keren op haar hoofd. Ze viel op de grond. Hierbij zagen de straatrovers kans haar tas te stelen, die zij over haar schouder had hangen. Hierin zat onder meer een klein geldbedrag en haar huissleutels. Het slachtoffer was erg geschrokken van deze gewelddadige beroving. Ze had letsel aan haar hoofd. Ze werd door een passant overeind geholpen en opgevangen in een plaatselijke kapsalon. In het ziekenhuis werd een hersenschudding geconstateerd, ze mocht na behandeling naar huis. De politie stelde direct een uitgebreid onderzoek in. Ook werd Bureau Brabant ingeschakeld.

De 14-jarige jongen wees een 16-jarige plaatsgenoot als mededader aan. Deze jongen werd vervolgens ook aangehouden. Deze knul bekende niet alleen deze overval. Hij bekende ook in wisselende samenstelling met drie andere jongens nog twee woningeninbraken in Oosterhout (Bredaseweg en Schoutenveld) gepleegd te hebben en de bedreiging van een 48-jarige Oosterhoutse op 8 maart jl. in de wijk Houthaven . Het slachtoffer sprak daar toen op het toegangspad naar haar woning twee jongens aan die daar niets te zoeken hadden. Ze werd toen door een van de jongens met een mes bedreigd. Ook heeft de politie als zesde verdachte nog een 15-jarige Oosterhoutse jongen aangehouden ter zake de heling van een laptop, die bij één van de inbraken werd gestolen.

Auteur: Willem van Hooijdonk