Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Sweet wil gesprek met bewoners Drecht

7 mei 2008

Elk jaar wordt op 5 mei overal in Nederland het einde van de 2e Wereldoorlog gevierd. Op die dag kwam een eind aan een lange periode van onderdrukking, geweld, honger en angst. Nog steeds vieren we onze herwonnen vrijheid en de verworvenheden die daar bij horen. Ook in Zuidoost.

Dit jaar kwam het voorstel van de zijde van Bewonersnetwerk Zuidoost en de stichting Nusantara om de door Het Verzetsmuseum samengestelde expositie `Wereldoorlog in de West' naar Zuidoost te halen. Door deze reizende expositie tijdelijk in Zuidoost te huisvesten zouden talloze bewoners en andere belangstellenden kunnen zien hoe deze periode van onderdrukking in de West is beleefd en ondergaan. Omdat een aantal bewoners van de Drecht bezwaar maakten tegen deze expositie en met name tegen de focus op de West is de tentoonstelling naar het Cultureel Educatief Centrum (CEC) verplaatst.

Voor stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet is deze gang van zaken aanleiding om op korte termijn met deze bewoners te gaan praten. "Laten we juist dagen als 4 en 5 mei gebruiken om van elkaar te leren. Daarbij hoort er ook bij dat we moeten stilstaan bij de geschiedenis van elkaar. Als de geschiedenis ons één ding heeft geleerd is het wel dat onverschilligheid en onbegrip een voedingsbodem zijn voor wreedheden zoals deze maar ook de daaropvolgende oorlogen. Saamhorigheid en je verbonden voelen met je buurtbewoners is daar tegen het beste medicijn" (zie ook het weekjournaal van Elvira Sweet).