Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


07-05-2008
Oplossing voor knelpunten Verpakkingenbelasting

Deze week heeft het Ministerie van Financiën bevestigd, dat de o.a. door Frugi Venta aanbevolen oplossing voor terugbetaling van Verpakkingenbelasting bij indirecte export is aanvaard met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2008.

Hieronder vindt u het nieuwsbericht van het ministerie van Financiën.

Oplossing voor knelpunten verpakkingenbelasting

nieuwsbericht | 05-05-2008 | Directie Voorlichting

Vanaf de inwerkingtreding op 1 januari van dit jaar van de verpakkingenbelasting is er intensief overlegd met het bedrijfsleven over de praktische toepassing van deze nieuwe belasting. Daarbij kwamen een aantal knelpunten aan het licht. Deze worden nu met terugwerkende kracht aangepakt.

Daarbij zal de volgende aanpak worden gebruikt die ook in samenwerking met het bedrijfsleven tot stand is gekomen:


· de op continuïteit gerichte samenwerkingsvorm (franchises) wordt geschrapt uit de concerndefinitie;


· de definitie van importeur wordt aangepast om duidelijker tot uitdrukking te brengen dat degene voor wie de goederen bedoeld zijn de importeur is en niet degene die de goederen de grens over transporteert;


· er komt een teruggaaf voor indirecte export van verpakkingen, hiervoor geldt net zoals bij de belastingplicht een grens van 15.000 kg;


· het tarief voor verpakkingen van biokunststof wordt gezet op het tarief van papier.

Met uitzondering van de teruggaaf kunnen de bovengenoemde wijzigingen van de verpakkingenbelasting met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008 worden doorgevoerd. De teruggaaf zal terugwerken tot 1 april om te voorkomen dat er op grote schaal verpakkingenbelasting moet worden teruggegeven op verpakkingen die al in 2007, zonder betaling van verpakkingenbelasting, op de Nederlandse markt zijn gekomen. Verder komt er in mei een duidelijke handreiking naar het bedrijfsleven over hoe het de administratie moet inrichten. Deze wordt in nauw overleg met het bedrijfsleven opgesteld. Door deze wijzigingen zal de verpakkingenbelasting worden vereenvoudigd en aan robuustheid winnen.


**********

Meer informatie over de verpakkingenbelasting kunt u vinden op de speciale website van de Belastingdienst:
www.belastingsdienst.nl/verpakkingenbelasting