Stichting AAP herplaatst groep van 14 berberapen

07/05/2008 16:12

Stichting AAP

Drieske en 13 andere berberapen zijn op woensdag 7 mei van Stichting AAP in Almere verhuisd naar Budapest Zoo, waar een mooi, ruim binnen- én buitenverblijf, compleet met rotsen en klimtoestellen op hen wacht. Stichting AAP, waar Drieske en zijn groepsgenoten tot nu toe werden opgevangen, heeft bij Budapest Zoo een permanente opvangplek voor de dieren gevonden. Deze herplaatsing is belangrijk voor Stichting AAP, omdat er nu ruimte vrijkomt voor de opvang van andere berberapen. Onder meer door de bloeiende illegale handel in berberapen worden er momenteel veel meer dieren bij AAP aangemeld dan men daar op kan vangen.

De groep van Drieske
De groep berberapen die naar Budapest Zoo verhuist, bestaat uit vijf mannen en negen vrouwen. Drieske is met zijn zeven jaar de oudste en de leider van de groep. Drieske werd in 2003 in België gevonden in de buurt van een voetbalveld. Er zat nog een stuk touw om zijn middel gebonden. Drieske kwam in een asiel en verhuisde later naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Sinds 2005 woonde Drieske bij AAP. Budapest Zoo wilde aanvankelijk slechts vijf berberapen plaatsen, maar bleek uiteindelijk graag bereid een grotere groep op te nemen. De komende dagen verblijven de dieren nog in het binnenverblijf, over twee weken is ook hun nieuw ingerichte buitenverblijf gereed.

Problematiek
De laatste jaren is het aantal aanvragen voor opvang van berberapen sterk gestegen. In de periode 2002 tot 2007 werden bij AAP 231 berberapen aangemeld, waarvan 48 in 2007. AAP kon vorig jaar echter maar 7 berberapen een opvangplek bieden. De aangemelde dieren zijn afkomstig uit onder meer Frankrijk, België, Nederland en Spanje. De berberapen worden in beslag genomen, op straat gevonden of vrijwillig afgestaan door hun eigenaren. Elke zomer weer worden er op de Marokkaanse markten talloze jonge berberapen te koop aangeboden. Deze berberaapjes worden in de bossen van Marokko en Algerije gevangen. De kopers zijn veelal toeristen die uit vertedering of medelijden - de aapjes zijn vaak nog maar baby's - zo'n levend souvenir mee naar Europa nemen. Eenmaal thuis realiseren ze zich pas wat ze in huis hebben gehaald. Het schattige diertje ontpopt zich tot een krijsende dwingeland en blijkt volledig ongeschikt als huisdier. Door de illegale handel en door verlies van natuurlijke leefomgeving is de populatie berberapen in het wild in Marokko in dertig jaar meer dan gehalveerd van 17.000 tot naar schatting 8.000 dieren. De kritische grens voor overleving van de soort is hiermee bereikt. AAP gaat de illegale handel tegen, onder meer door te pleiten voor betere handhaving aan de Spaans-Marokkaanse grens, door samen te werken met de Spaanse en Marokkaanse douane en door toeristen die richting Marokko gaan voor te lichten.

Drie herplaatsingen
AAP heeft momenteel meerdere successen te vieren op het gebied van herplaatsingen; behalve deze berberapen verhuizen deze week ook drie dingo's en twee neusberen naar een nieuw thuis in respectievelijk Plopsa Coo in België en Wereldtuinen Mondo Verde in Landgraaf. De opvangcentra en dierenparken waar AAP mee samenwerkt, zijn steeds meer bereid om plaats te creëren voor de permanente opvang van berberapen. AAP heeft dan ook goede hoop dat zij in de toekomst meer van deze afgedankte dieren een beter leven kunnen bieden.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.aap.nl