Gemeente Heemskerk


woensdag, 07 mei 2008

2007 Druk jaar voor commissie bezwaarschriften Heemskerk

Het jaar 2007 was een druk jaar voor de commissie bezwaarschriften van de gemeente Heemskerk. In totaal werden 173 bezwaarschriften ontvangen. Dat zijn er 32 meer dan in 2006. In 15 gevallen heeft de bezwaarmaker het bezwaar alsnog ingetrokken. Van de resterende bezwaarschriften is bijna drie kwart ongegrond en een kwart gegrond of niet-ontvankelijk verklaard.

Meeste bezwaarschriften op tijd behandeld
De gemeente moet een bezwaarschrift binnen 14 weken afhandelen. In de meeste gevallen is dit gelukt. Burgers die het niet eens zijn met een beschikking van de gemeente, kunnen daartegen een bezwaarschrift indienen. Dat bezwaarschrift legt de gemeente voor aan een onafhankelijke commissie bezwaarschriften. Die bestaat uit personen van buiten de gemeente. De commissie bekijkt de hele zaak nog eens grondig en organiseert over het algemeen een hoorzitting waarbij de bezwaarmaker en een vertegenwoordiger van de gemeente hun woordje kunnen doen. Daarna brengt de commissie een advies uit aan de gemeente, waarin zij aangeeft wie er gelijk heeft: de bezwaarmaker of de gemeente.

Horeca
De bezwaarschriften richten zich met name tegen besluiten inzake Wet Werk en Bijstand (49) en de WMO (16), verleende en/of geweigerde bouwvergunning (41), handhavingsbesluiten (19) en besluiten inzake de Horeca (27). In vergelijking met vorig jaar zijn het de laatst genoemde besluiten die zijn toegenomen (van 2 naar 27). De horeca in het centrum houdt de gemoederen bezig. Mensen geven aan vooral overlast te ervaren van uitgaand publiek in de avond en 's nachts. Middels het indienen van bezwaarschriften proberen zij deze overlast een halt toe te roepen

Kwaliteit
Naar aanleiding van de hoorzittingen merkt de commissie op dat in het algemeen zowel de beschikkingen als de vertegenwoordiging namens het bevoegd orgaan van een goede kwaliteit zijn. Op onderdelen valt nog wel het een en ander te verbeteren. Zo achtte de commissie in 17 gevallen de besluiten onvoldoende onderbouwd. Weliswaar heeft het college de besluiten alsnog nader kunnen onderbouwen maar het was zorgvuldiger geweest indien dit in eerder was gebeurd.

Terugvordering van uitkeringen
Er zit een duidelijke verbetering in beschikkingen, waarbij de gemeente bijstandsuitkeringen van burgers terugvordert. In voorgaande jaren waren de berekeningen in die beschikkingen vaak onduidelijk. De gemeente heeft er in 2007 hard aan gewerkt dat te veranderen met positief resultaat.

---