Saxion Hogescholen
BR>

wo 07 mei 2008

Eerste Associate degree bij Saxion

Lisa Dijkman is de eerste studente die bij Saxion Hogescholen in Enschede het getuigschrift in ontvangst heeft genomen van de nieuwe Associate degree (Ad) Werktuigbouwkunde. Voor Lisa Dijkman heeft dit Associate degree zijn waarde al bewezen; zij heeft inmiddels een arbeidscontract bij haar afstudeerbedrijf.

Het Associate degree is een nieuw, tweejarig onderwijsprogramma dat leidt tot een nieuwe wettelijke graad; de Associate degree. Saxion is één van de weinige hogescholen in Nederland die in september 2007 mocht starten met een technische Associate degree.

De kersvers afgestudeerde Lisa Dijkman is bij Saxion Hogescholen gestart als studente bij de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde. Na het tweede jaar van haar opleiding concludeerde zij dat zij haar ambities op muziekgebied niet nog twee jaar met haar hbo-opleiding kon combineren. De opleiding zonder diploma verlaten, vond zij echter ook geen optie. In overleg met haar studieloopbaanbegeleider en de decaan is toen besloten de overstap naar de Associate degree te maken. Gezien het hoge aantal studiepunten dat Lisa Dijkman reeds had verzameld, kwam dit erop neer dat het doen van een afrondende opdracht voldoende was om het getuigschrift van de Associate degree te behalen.

De afrondende opdracht van Lisa Dijkman laat goed zien wat afgestudeerden met een Associate degree in hun mars hebben. Lisa Dijkman heeft voor energietechnisch adviesbureau EnerDeCo in Enschede onderzocht hoe het energiebeheer op scholen geoptimaliseerd kan worden. Gebleken is dat veel scholen èn flink kunnen besparen op het gasverbruik èn het binnenklimaat kunnen verbeteren. Volgens Dijkman wordt erop de meeste scholen niet snel genoeg opgestookt en is het gedurende de ochtenden niet warm genoeg. In het kader van haar afrondende opdracht heeft Lisa Dijkman een stappenplan ontwikkeld om dit probleem te verhelpen.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------

Meer informatie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Lisa Dijkman, telefoon 053-053-4807140 (bij EnerDeCo) of de heer ir. Frits Janssen, coördinator opleiding Werktuigbouwkunde Saxion Hogescholen, telefoon 053-4871474.