Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Bergen op Zoom 07-05

BERGEN OP ZOOM, 7 mei 2008

Vrouw overleden na ongeval

BERGEN OP ZOOM: Een 63-jarige man en zijn 62-jarige vrouw uit Bergen op Zoom fietsten op dinsdagmiddag omstreeks 16.00 uur over de Potterstraat in de richting van de Lievevrouwestraat. Plotseling opende de bestuurder van een geparkeerde auto het portier. De vrouw reed tegen de deur aan en kwam ten val. Ze liep hierbij o.a. een schedelfractuur op en is per ambulance naar het Lievensberg ziekenhuis gebracht. Hier is ze rond tegen middernacht aan haar verwondingen overleden.

De bestuurder, een 20-jarige man uit Antwerpen, verklaarde te hebben gekeken of hij verkeer aan zag komen. Hierbij had hij de vrouw niet zien aankomen. De politie heeft van hem een verklaring opgenomen.

De politie heeft een onderzoek ingesteld en is op zoek naar getuigen. Getuigen kunnen zich melden bij de politie via 0900-8844.

Tweetal aangehouden na auto-inbraak

ROOSENDAAL: Op woensdagochtend kreeg de politie melding van auto-inbraak aan de Bovendonk. Hier waren twee mannen bezig met inbreken. De politie trof op de Bovendonk twee mannen aan die zich uit de voeten probeerden te maken. Eén van hen kon direct, onder enig verzet, worden aangehouden.

De andere man stapte in een bestelbus. Een politiemedewerker wist het portier nog vast te pakken en pepperspray te gebruiken, maar dit was tevergeefs. De man reed met hoge snelheid weg over het fietspad en door een fietstunneltje. De politie zette de achtervolging in. Op de Eikenlaan verloor de bestuurder de macht over het stuur en reed tegen meerdere geparkeerde auto's aan, om vervolgens tot stilstand te komen. De politie hield de 35-jarige Roosendaler aan met behulp van een politiehond. Hij en de 43-jarige verdachte uit Halderberge die op de Bovendonk werd aangehouden, zijn in verzekering gesteld.

De politie nam aangifte op van een gedupeerde. Er was gepoogd in zijn auto in te breken waardoor het slot was beschadigd. Van meerder getuigen is een verklaring opgenomen.

Bij fouillering van van de 35-jarige verdachte werd een gebruikershoeveelheid harddrugs gevonden. De drugs zijn in beslag genomen. De 35-jarige verdachte staat op de lijst van veelplegers. In het voertuig wat de twee gebruikten werden goederen gevonden die mogelijk afkomstig zijn van diefstal.

Man dineert zonder te betalen

ROOSENDAAL: De eigenaar van een eetgelegenheid aan de Markt bracht op woensdag rond 21.00 uur een 43-jarige man uit Den Haag naar het politiebureau. De man had die avond voor bijna 40,- gegeten en gedronken en bleek bij het presenteren van de rekening geen geld bij zich te hebben. De politie hield de man aan voor flessentrekkerij, aangezien het niet de eerste keer is dat hij dit deed. In februari van dit jaar deed een restauranteigenaar uit Bergen op Zoom aangifte van hetzelfde feit tegen deze man.

Man aangehouden voor stalking ex-vriendin

ROOSENDAAL: Een 41-jarige inwoner van Roosendaal is dinsdagochtend in zijn woning aan de Gildebondstraat aangehouden. De man wordt ervan verdacht zijn ex te hebben gestalked met telefoontjes, briefjes en smsjes. Ook zou hij haar hebben bedreigd en vernielingen hebben gepleegd aan haar woning. Dit ging dusdanig ver dat de vrouw tijdelijk ergens anders ging wonen. De vrouw deed aangifte tegen de verdachte.

De man is begin april aangehouden voor vernieling, bedreiging en stalking. Hij is in verzekering gesteld en na 14 dagen geschorst in afwachting van het voorkomen van de zaak voor de rechter. Voorwaarde voor schorsing was wel dat hij zijn ex met rust zou laten. Nu zou de man zijn 38-jarige ex uit Roosendaal opnieuw lastig hebben gevallen. Hij is daarop aangehouden voor bedreiging, stalking en het overtreden van zijn schorsende voorwaarden.

Over stalking

Er is sprake van stalking wanneer iemand frequent en doelbewust wordt lastiggevallen, met de bedoeling die persoon ergens toe te dwingen of bang te maken. De Nederlandse term voor stalking is belaging. Het kan relatief onschuldig beginnen, maar wanneer de belaging extremere vormen aanneemt, kan dat het leven van slachtoffers beheersen. De politie adviseert niet te lang te wachten met het melden van de belagingen.
Tevens is het raadzaam om goed bij te houden waar, wanneer en hoe de belaging plaats vindt en daarvan de politie op de hoogte te houden. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe groter de kans dat de stalker kan worden aangepakt.
Er zijn civielrechtelijke mogelijkheden voor een slachtoffer, zoals een straatverbod voor de belager. De politie kan ook een strafrechtelijk onderzoek doen. Een eerste stap daartoe is het opnemen van een aangifte. Zij kan ook een zogeheten normstellend gesprek met de stalker aangaan, waarin deze duidelijk wordt gemaakt dat zijn gedrag niet kan. De praktijk leert dat meer dan de helft van de stalkers na zon gesprek besluit te stoppen met het gedrag. De maximale celstraf voor stalking is drie jaar.

Tweetal aangehouden in bezit hennep

ROOSENDAAL: Het Joint Hitteam hield op dinsdagavond twee mensen aan op de Rijksweg A58. De politie zag de twee al eerder in Roosendaal, waarna ze wegreden richting de snelweg. Omdat de politie het vermoeden had dat de twee in bezit waren van softdrugs, werden ze gecontroleerd. Er werd ruim 300 gram hennep ontdekt in de auto. De twee zijn ingesloten voor verhoor.

Vader aangehouden na mishandelen zoon

OUDENBOSCH: De politie kreeg woensdagochtend even na 09.00 uur een paar telefoontjes waarbij direct weer werd opgehangen. De medewerker van de meldkamer vertrouwde het niet en vroeg de politie een kijkje te nemen op het adres waar de telefoontjes vandaan kwamen. In de woning in de wijk Velletri trof de politie een gezin aan. Vader en zijn 16-jarige zoon uit Oudenbosch hadden ruzie gehad. Hierbij had de 56-jarige vader zijn zoon met een ontbijtbord op zijn hoofd geslagen. Volgens verklaring van de vader had zijn zoon hem geduwd en was dat de reden geweest om hem op zijn hoofd te slaan. Hierna zou de 16-jarige jongen een hockeystick hebben gepakt en had hiermee geprobeerd te slaan. Zijn vader had hem vervolgens in de houdgreep genomen.

De jongen gaf na een gesprek met de politie aan aangifte te willen doen. De 56-jarige man is aangehouden en in verzekering gesteld.

Auteur: Inge Rijgersberg