Unicef heeft ruim 8 miljoen dollar nodig voor noodhulp aan Myanmar 07 mei 2008, Den Haag - Naar schatting een miljoen mensen is in Myanmar slachtoffer geworden van de verwoestende kracht.van cycloon Nargis. Unicef heeft 8.200.000 US dollar nodig (ruim 5,2 miljoen euro) om in de eerste levensbehoeftes van vrouwen en kinderen in de getroffen gebieden te kunnen voorzien. Het bedrag is gebaseerd op een voorlopig onderzoek en zal - naarmate meer duidelijk wordt over de precieze omvang van de ramp - worden aangepast.

Op dit moment blijkt er volgens Unicef en haar partners vooral behoefte aan materialen voor onderdak, muskietennetten, schoon water, sanitaire voorzieningen en medicijnen. De 131 medewerkers van Unicef in Myanmar brengen de grootste bedreigingen voor vrouwen en kinderen in kaart. Tegelijkertijd leveren zij noodhulp. Hierbij maakt Unicef tot dusver gebruik van de noodhulpgoederen die al uit voorzorg in het land waren opgeslagen.

Vrouwen en kinderen maken meer dan 60 procent uit van de totale bevolking in Myanmar. Zij hebben het meest te lijden. De ervaring leert dat kinderen zichzelf minder makkelijk tegen natuurgeweld kunnen beschermen en dat zij meer blootgesteld staan aan de gevaren die direct na een ramp op de loer liggen.

Onderwijs
De eerste onderzoeken laten tevens zien dat er veel scholen zijn verwoest. Unicef streeft ernaar op 1 juni de kinderen in de getroffen gebieden weer naar school te laten gaan. Zo komen zij weer in een enigszins normaal ritme in hun dagelijks leven. Bovendien worden zij zo beschermd tegen potentieel misbruik en de gevaren als gevolg van het feit dat ze geen dak meer boven hun hoofd hebben. Unicef zal daartoe 2.000 scholen ondersteunen, waar dan ongeveer 300.000 kinderen van profiteren.

Samenwerkende Hulporganisaties Unicef is sinds 1950 in Myanmar aanwezig met negen veldkantoren en een hoofdkantoor in Yangon (Rangoon). Unicef Nederland maakt deel uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). De SHO heeft gironummer 555 opengesteld voor de slachtoffers van cycloon Nargis in Myanmar. De SHO is een samenwerkingsverband van acht Nederlandse hulporganisaties. Bij grote rampen werken zij samen in een nationale actie, dit keer onder de slogan 'Help de slachtoffers cycloon Birma!'.

Doneer online op de website van de SHO