ABVAKABO FNV

De beste lezertips tegen hufters op het werk

Een openbare handkus, totaal negeren of karnemelk door de cappuccino. Op de redactie zijn vele tips van lezers binnengekomen op de vraag `Hoe ga jij om met hufters op het werk', die we stelden in de vorige Actueel, de digitale nieuwsbrief van ABVAKABO FNV.

We stelden de vraag naar aanleiding van het besproken boek `De anti-hufter methode' van de Amerikaan Robert Sutton. In zijn boek schrijft hij over hufters op het werk, ook wel eikels, onbeschofteriken of kloothommels genoemd. Sutton identificeert en behandelt de aanwezigheid en invloed van hufters op het werk en biedt strategieën voor het overleven en terugvechten tegen deze ellendelingen.

Maar ook veel van onze lezers wisten ons van de nodige bruikbare tips te voorzien. "Ik gebruik humor om met hufters om te gaan", schrijft Corien de Kloe. "Ik stuur ze in het openbaar een handkus of een knipoog en zeg `ik hou ook van jou'. Verder negeer ik hun gedrag." Jo van Kleef gaat nog een stapje verder. "Totaal negeren", is haar bondige advies.

Anderen adviseren juist het tegenovergestelde. Thijs Rademaekers schrijft: "Je moet de hufter niet ontwijken, maar juist in het gezicht aankijken Zorg dat je jezelf blijft en laat zien dat je een persoon bent die het waard is om gezien te worden. Met argumenten kun je aantonen dat de resultaten er mogen zijn."

Maar we kregen ook creatieve oplossingen, zoals die van Susan Roelofsen. "Bij ons op kantoor hadden wij als dames veel last van mannelijke collega's die de hele dag scheten en boeren lieten. Als er één begon, volgde de rest. Wij hebben daar toen iets op bedacht. Elke keer als de heren begonnen, spoten wij met een spray een stinkende geur in het rond. Binnen een week was het probleem opgelost." Ook van een andere Susan, Susan Meinen, kregen we een creatieve `vergeldingsmethode', namelijk het zetten van cappuccino's met karnemelk.

Voor mevrouw Meijer uit Nijmegen komt het boek van Robert Sutton te laat. "Helaas, ik had geen strategie en ben hierdoor ten onder gegaan en uiteindelijk werkloos geworden. Dit boek zou voor mij een grote stap vooruit zijn. Ik ben bang dat ik anders weer in dezelfde valkuil terecht kom bij een eventuele toekomstige baan." De inzenders van de 10 meest originele strategieën hebben inmiddels bericht ontvangen en krijgen een exemplaar van het boek `De anti-hufter methode' toegestuurd.

Meer informatie over het boek is te vinden op de website van uitgeverij Scriptum