Ministerie van Defensie

07-05-2008 17:50

BRITSE WOII-VLIEGERS HERBEGRAVEN

Twee Britse vliegers zijn vandaag op het Britse Ereveld in Bergen herbegraven. De bommenwerper waarin ze zaten werd tijdens de Tweede Wereldoorlog neergehaald, maar hun stoffelijke resten werden pas vorig jaar gevonden. De berging van het wrak werd gedaan door de vliegtuigbergingsdienst van Defensie. De bergings- en identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht was verantwoordelijk voor de afhandeling van de stoffelijke resten.

Op 8 november 1941 werd boven Noord-Holland de Hampden bommenwerper van de Royal Air Force (RAF) door een Duitse nachtjager neergehaald. De piloten werden uit het vliegtuig geslingerd en door de Duitsers in Bergen begraven. De boordschutters, John Kehoe en Stanley Mullenger, verdwenen met hun toestel in de klei. Hun stoffelijke resten werden vorig jaar bij de berging van het wrak gevonden.

Kehoe en Mullenger liggen nu in een gezamenlijk graf achter de piloten die al sinds 1941 op het Britse Ereveld liggen. Hiermee is de bemanning van de Britse bommenwerper weer herenigd.